Els Boot durft haar geweten te laten spreken


Het is een grijs gebied, de materie rondom asielzoekers. Niet iedereen die hier asiel aanvraagt is in principe ‘brandschoon’, niet elk verhaal is per definitie waar, niet elke persoonlijke geschiedenis, hoe tragisch ook, is voor honderd procent controleerbaar. Maar in tijden van oorlog is nu eenmaal niet alles een kwestie van ‘goed’ of ‘fout’. Het is namelijk een grijs gebied… oorlog.
Ook in Nederland kennen wij, ik doel nu op de Tweede Wereldoorlog, voorbeelden van jongens die op het verkeerde moment het verkeerde pakje aan hadden of van meisjes die verliefd werden op jongens die een fout petje droegen. Ze waren niet populair na de oorlog en hebben hun, al dan niet bewuste keuze, vaak duur moeten bekopen. Maar oorlogsmisdadigers waren het meestal niet. Nee, gewoon mensen die, vanuit dommigheid, naïviteit, opportunisme, zelfbehoud of, voor mijn part, hang naar avontuur, simpelweg een verkeerde keuze maakten. Daarbij komt dat niet iedereen in de positie verkeert om zelf een keuze te maken.
Boot, Els2Burgemeester Els Boot van Giessenlanden ziet dat héél goed en verzet zich met hand en tand tegen de uitzetting van de 45-jarige, in Hoogblokland wonende Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay. Zij heeft ‘haar’ politiekorps dan ook verboden aan die uitzetting mee te werken. Minister Leers (Immigratie en Asiel) wil Naibzay uitzetten omdat hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden, maar volgens Boot is dat nooit bewezen. Ja, ook Naibzay had op het verkeerde moment het verkeerde uniform aan en kreeg daarom de zogeheten 1F-status en is daarmee naar de letter van de wet, een ongewenste vreemdeling. Boot gaat daar, van harte gesteund door de inwoners van Hoogblokland, keihard tegenin omdat zij ook een groot persoonlijk drama voorziet. Voor Naibzays psychisch wankele echtgenote zou uitzetting wel eens de doodsteek kunnen zijn. Els Boot is niet alleen moedig, maar heeft een geweten en durft dat te laten spreken. Volgend jaar mag de burgemeestersprijs, die nu nog op het dressoir van de Dordtse burgemeester Brok staat, wat mij betreft naar haar werkkamer in Hoornaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s