Hof op de kaart zetten voor 16 miljoen? Dan óók een feestje…


HofZolang ik me al bewust ben van het feit dat ik in Hollands oudste stad woon (sorry Geertruidenberg, maar jullie blijven gewoon een Brabants durrepie) ben ik verbaasd over het feit dat, buiten Dordt, geen kip van dat feit op de hoogte is. Onvermoeibaar leg ik aan niet-eilandbewoners uit hoe belangrijk deze stad voor de ontstaansgeschiedenis van ons land was, hetgeen meestal ontvangen wordt met het ophalen van schouders of wenkbrauwen. Alleen al daarom ben ik blij dat de gemeente bereid is 16 miljoen uit te trekken om het Hof, waar van 19 juli tot en met 23 juli 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering van Holland werd gehouden, nu eens goed ‘op de kaart’ te zetten. In dat Hof, dat straks dus officieel Het Hof van Dordrecht gaat heten, werd een begin gemaakt met de vrije, onafhankelijke Republiek der Nederlanden. Ik stel voor dat we daar dan ook maar een knalfeest aan verbinden. Waarom vieren we niet elk jaar het ontstaan van die onafhankelijke republiek die inmiddels verworden is tot ons huidige Koninkrijk der Nederlanden? In Dordt werd deze natie gebaard en dus zouden we daar eigenlijk ieder jaar toch minimaal een borrel van Rutte en een Brokkinggebakje op moeten nemen. Beter nog: de ‘verjaardag’ van Nederland moet een evenement van ongekende aard worden, met veel gezang, gelal en natuurlijk een historische markt. Eén keer per jaar wil ik Dordt beleven zoals Dordt er halverwege die zestiende eeuw uit zag.
We moeten onze roemrijke geschiedenis beter uitventen. Andere steden doen het ook. Neem nou Leiden: geen feest trekt zoveel mensen als Leiden’s Ontzet op 3 oktober. De zege op de Spanjaarden in 1574 resulteert nog elk jaar in een stad vol feestende mensen. En Brielle dan? Op 1 April 1572 werd ‘Den Briel’ door de watergeuzen van de Spaanse bezetting bevrijd. Dat die geuzen per toeval in Brielle terecht kwamen en dat de Spanjaarden hem al lang gesmeerd hadden, doet niets af aan het feit dat hier nog elk jaar een fantastisch feest wordt neergezet. Een feestje bouwen, dat kunnen wij hier toch ook? Geertruidenberg mag ook een kraampje.

Eén reactie

  1. Helemaal mee eens Kees en het gegeven dat onze taal toen een belangrijke opkikker kreeg mag ook wel in het feest worden opgenomen. Dat heeft denk ik ook in belangrijke mate bijgedragen tot onze huidige beschaving. Maar zestien miljoen….is dat niet wat veel in een tijd vanbezuinigen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s