‘Het is hier prachtig hoor, maar ook wel een beetje saai’


SchuttevaerkadeJuist dat klassieke oer-Hollandse is wat mij zo bekoort aan Dordt. In haar oude, soms wat vergane glorie openbaart mijn stad zich op haar het allerschoonst. Maar nieuwbouw kan ook mooi zijn. Die conclusie trok ik toen ik gisteravond over de Schuttevaerkade, gelegen tussen Lijnbaan en Merwekade, wandelde. Dit stukje Dordt, met vooral uitzicht op Papendrechtse nieuwbouw aan de overzijde, is een rustig en aantrekkelijk stadsdeel, waar de compositie van moderne herenhuizen, een torenhoog appartementencomplex, een mooie nieuwe blauwe brug en hier en daar nog wat herinneringen aan het verleden, op een bijna Rotterdamse manier ‘geslaagd’ is.
Het totaalplaatje klopt, maar toch ‘klopt’ er óók iets niet, namelijk een hart. Dat zijn niet mijn woorden, maar die van oud binnenschipper Rinus (77), die sinds enige tijd in die gigantische torenflat aan de kade woont. ,,Het is hier prachtig toch? Je ziet de Ark van Noach liggen en er komt de hele dag van alles voorbij varen. Toch heb ik hier soms het gevoel dat ik eigenlijk niet écht in Dordt woon’’, zegt hij, gezeten op een van de bankjes voor het wooncomplex, met uitzicht op de drie rivieren.
,,Hemelsbreed zit ik hier misschien hooguit driehonderd meter van het centrum, maar het voelt aan als veel verder weg. Da’s op zich niet zo erg, want ik ben nog goed ter been, maar eigenlijk had ik gehoopt dat het op deze plek allemaal wat levendiger zou worden, met meer bootjes in de binnenhaven bijvoorbeeld en op z’n minst een paar winkels.’’ Rinus wijst naar een grote winkelruimte, waar een enorme afbeelding van een supermarkt op de etalageruit geplakt staat. ,,Die foto hangt er al een jaartje of wat, maar het staat nog altijd leeg. Toen ik hier kwam wonen dacht ik ook echt dat hier op een dag zo’n zaak zou komen. Dat zou toch reuze handig zijn, want zowel hier als aan de overkant wonen behoorlijk wat oudere mensen en die zouden maar wat blij zijn met een buurtsupertje. Ik hoop dat zo’n ding er toch nog een keer komt. Dat brengt leven, want eerlijk gezegd is het hier best een dooie boel.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s