‘Ik wil nog maar één ding… terug naar Dordt’


Met de kacheltjes op het terras van de Visbrug is het nog behoorlijk uit te houden. Ondanks de temperatuursdaling kruipt Dordt een beetje uit zijn winterslaap. Ik heb een tafeltje voor mezelf, maar niet voor lang. ,,Mag ik er bij komen?’’, vraagt een oudere heer in strak gesneden crèmekleurig zomerkostuum. Ik knik bevestigend en hij schuift aan. ,,Best boeiend hoor die stadswandeling’’, zegt hij, wijzend op een gezelschap dat, bij het beeld van Johan en Cornelis, naar een gids staat te luisteren. ,,Maar dat verhaal van die broers ken ik nou wel, dus ik dacht, ik vlucht even een terrasje op, dat zag er zo aanlokkelijk uit. Straks gaan ze naar het museum, dan sluit ik wel weer aan, maar eerst een borrel.’’ Ik begrijp het, trek het gezicht dat daarbij hoort en open daarmee de denkbeeldige deur naar voortzetting van de conversatie. ,,Weet je dat ik hier in jaren niet geweest ben? Ik wist het niet en geef mijn wenkbrauwen opdracht te antwoorden. De man bestelt een Rutte. Hij is dus óf jeneverkenner óf hij kent de stad, zo deduceer ik als een ware Sherlock Holmes. Dan haalt hij een sigaartje uit een zilverkleurig doosje, weigert mijn aansteker, pakt een lucifertje, steekt op en blaast vergenoegd zijn eerste wolkje rook de lucht in. ,,Ik had hier indertijd nooit weg moeten gaan’’, zegt hij dan op ernstige toon. Maar ja, de kinderen gingen richting Noord-Holland, zoon naar Amsterdam, dochter naar Bergen. En zij kregen zelf weer kinderen. Toen stelde mijn vrouw, een jaartje of tien terug, voor om dan ook maar die kant op te gaan. Huis aan de Wijnstraat verkocht, appartementje in Oegstgeest gehuurd, mooie omgeving hoor, veel gefietst en gewandeld, kleinkinderen vaak op bezoek, maar ik had het toch snel gezien. Drie jaar geleden overleed mijn vrouw en nu wil ik eigenlijk nog maar één ding… terug naar Dordt.’’ ,,Mooie titel voor een boek’’, antwoord ik. De stilte die volgt wordt abrupt onderbroken door het gerinkel van een glas dat, van het tafeltje naast ons, op de grond valt. De man schiet in de lach. ,,Wolkers vindt het niks.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s