Met Dordt in Madurodam wordt alles zoveel overzichtelijker


Leuk hoor die miniatuurmolentjes van Kinderdijk in Madurodam. Maar waarom is er in Nederlands kleinste stad niks van Dordrecht terug te vinden? Nou ja, er schijnt een replica van onze ‘dameslaarsjes’, ofwel de Zwijndrechtse brug te staan, dus helemaal onzichtbaar voor al die Japanners zijn we nou ook weer niet, maar toch vind ik dat de oudste stad van Holland, waar God ooit persoonlijk ‘zijn’ Statenbijbel kwam dicteren en waar onze natie min of meer verwekt en gebaard is, er in Madurodam behoorlijk bekaaid vanaf komt. Kom maar op met Hof, Grote Kerk, pand Stockholm en het door leeuwen bewaakte stadhuis. Toon me een Drierivierenpunt en volle terrassen op het Scheffersplein. Een Dordt in Madurodam is trouwens méér dan goeie PR voor onze stad: het werkt ook nog eens relativerend omdat al onze problemen er zo lekker overzichtelijk en oplosbaar van worden. Die Derde Merwedehaven en chemische industrie in en om ons stadje lijken zo heerlijk onschuldig als je in dezelfde kijkrichting Rotterdam met al die havens en dat dreigende Botlekgebied ziet liggen. De leegstand op de Voorstraat is nagenoeg onzichtbaar voor het blote oog en alle funderingsproblemen los je op door wegzakkende ouwe panden tussen duim en wijsvinger zo nu en dan een stukje omhoog te trekken.
De kakelende dames van de fractie WEK krimpen tot de uilskuikentjes die ze eigenlijk zijn en na zessen zetten we, met behulp van een klein tangetje, de naar rust smachtende Johan de Witt even op de stoel van zijn broer Cornelis. Ary Scheffer verhuizen we ’s nachts af en toe even naar Parijs, waar hij de dames zo graag het hoofd op hol brengt en ambtenaren die zo nodig op studiereis willen, knikkeren we vanuit de losse pols spotgoedkoop naar elke windrichting. Intercitytreinen richting Brussel en Parijs dwingen we handmatig tot stoppen en als de Papendrechtse brug weer eens te lang open staat blazen we hem met z’n allen gewoon weer dicht. Bij hoog water dweilen we handmatig de kades droog en als er even niemand kijkt zetten we, zonder blikken of blozen, in vijf minuten tijd een bioscoop en een filmhuis neer. Wie dán nog protesteert krijgt een klein schopje richting Noord, Merwede of Oude Maas. Blub.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s