Welke plaatsgenoot wilt u in brons vereeuwigen?


Kees Buddingh2Wat ontbreekt er, als het aan jongeren ligt, in Dordrecht? In de aanloop naar en in de nasleep van het Grote Jongerendebat, nu alweer enkele weken geleden, in het Dordrechts Museum, ging het om zaken als uitgaan, opleiding, werk en winkelaanbod. Maar één onverwachte wens, die op die bewuste avond nauwelijks aan de orde kwam, spookt nog altijd door mijn hoofd. Jongeren, zo kwam naar voren uit gesprekken met leerlingen van het Da Vinci College, stellen prijs op méér standbeelden in de stad en het liefst standbeelden van historische figuren. Misschien dat een geschiedenisleraar het vragenrondje op Da Vinci een tikkie beïnvloed had, maar het zette mij toch aan het denken. Want wie dan? Welke plaatsgenoot uit de vroege of meer recente geschiedenis van Dordrecht verdient een ‘herkenbaar’ standbeeld in deze stad? En wat wil nou het geval, in het kader van 150 jaar Ary Scheffer leggen DiEP en AD De Dordtenaar juist die vraag voor. En dus voel ik mij geroepen om hier alvast een voorschotje op te nemen. Ik zou namelijk een balletje op willen gooien voor een heuse Buddingh’ in brons. De karakteristieke houding van onze beroemdste schrijver, met zijn eeuwige pijp in de hand, staat mij nog zeer helder voor de geest. Dat beeld zou natuurlijk bij zijn geliefde DFC moeten staan, of bij de bushalte aan de Bankastraat, waar hij zijn vrouw nog lang nakeek als zij daar opstapte. Maar Kees Buddngh’ verdient een meer prominente plaats: op de plek bijvoorbeeld (bij het Lindershuis), waar eerst die mallotige verzameling wasbakken stond, of, misschien beter nog, midden op het Statenplein.
En natuurlijk moet onze grootste schilder Aelbert Cuyp een passend eerbetoon in de vorm van een heus standbeeld krijgen… een beeld dat hem recht doet, dus wat mij betreft moet dat naambordje op dat mislukte bollenbeeld, schuin voor de deur van Bram Ladage, direct worden verwijderd. We verzinnen wel een nieuwe tekst: belachelijke bollen, of balletje van Bram voor mijn part. Hou me ten goede, ik vind het een leuk beeld en het hoeft, wat mij betreft zeker niet weg, maar voor Aelbert Cuyp is het de wreedst mogelijke postume belediging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s