Redt Joop’s Jezus alleen Joopgezinde mensen?


,,Ik zou het evangelie er wel in willen stámpen’’, vertelde de Giessenburgse dakevangelist Joop van Ooijen ooit in een interview. En dat is nou precies wat me zo tegen staat aan deze man, die de afgelopen dagen weer volop publiciteit ‘pakt’ door posters met teksten als ‘Jezus Redt’ en ‘Stem Jezus’ op zoveel mogelijk zuilen in stad en regio te stijfselen. Van Ooijen is nogal ‘stamperig’ in de wijze waarop hij zijn boodschap verkondigt. Hij vindt dat hij, op grond van zijn ‘heilige’ missie het volste recht heeft om zijn affiches over de uitingen van anderen heen te plakken. Op de meeste van die posters staan toch alleen maar aankondigen van dance-feesten en houseparty’s en dat soort bijeenkomsten zijn nu eenmaal per definitie ’zondig’ en ‘het werk van de duivel’, dus aan die affiches gaat niets verloren. Aldus rechtvaardigen evangelisatiebokito Joop en zijn gehersenspoelde zoontjes hun zoveelste vervelende guerilla-actie. Eerder al, bij de laatste verkiezingen, moesten affiches van (niet christelijke en dus niet Joop-gezinde) politieke partijen het ontgelden.
Mijn kritiek richt zich niet op de inhoud van Joop’s boodschap. Onze grondwet geeft ieder mens in dit land het recht om, welke godsdienst of levensovertuiging dan ook, vrij te belijden. Daar kan ik me helemaal in vinden. Maar aan dat wetsartikel zit nog een regeltje verbonden, namelijk… ‘behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.’
En dát is nou precies wat me niet bevalt aan Joop’s drammerige acties. Hij heeft, als het hem zo uitkomt, simpelweg maling aan de wet omdat zijn missie nu eenmaal een hoger doel dient dan al die regeltjes die door eenvoudige stervelingen zijn opgesteld. En juist op dát vlak wordt het allemaal een beetje griezelig. Want waar stelt deze man zijn grenzen? Hoe ver vindt Joop zelf dat hij mag gaan in het uitdragen van zijn ‘verheven’ boodschap? Waar ligt de scheidslijn tussen de fanaticus en de extremist? Is Joop’s Jezus liefdevol en geweldloos of redt hij alleen maar mensen die bereid zijn om zo nu en dan even voor de stormram opzij te springen? Weet je wat ik geloof? Dat je types als Joop kort moet houden.

Advertentie

Eén reactie

  1. Gelukkig staat Joop van Ooijen niemand naar het leven in zijn poging tot verbreiding van zijn Joods/Christelijke overtuiging, en met name dát zien wij wel eens anders, nietwaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s