Bij de Dordtse Welzijnsorganisatie staat een bom op barsten


Formeel heet het samengaan, maar in werkelijkheid is hier sprake van een keiharde overname. Ik heb het over de DWO, ofwel de Dordtse Welzijnsorganisatie, die binnenkort wordt ‘opgegeten’ door een andere welzijnsinstelling, namelijk MEE. De DWO-directie houdt voorlopig nog overeind dat het om een huwelijk gaat, maar de meeste medewerkers en vrijwilligers bij deze club zien het toch eerder als een gedwongen adoptie. De door de gemeente Dordrecht stevig gesubsidieerde stichting DWO houdt zich in deze stad (en naar eigen zeggen, ook daarbuiten) bezig met zaken als buurt- en opbouwwerk, of in de breedste zin van het woord, met het welzijn van jongeren, ouderen, huurders, peuters, sleutelkindjes, vrijwilligers, allochtone vrouwen, mensen met een beperking en buurtbewoners die het al dan niet met elkaar aan de stok hebben.
Die andere club, véle malen groter dan de DWO, heet dus MEE. Deze landelijke organisatie,groot gegroeid door in het hele land allerlei welzijnsclubjes op te slokken, ondersteunt mensen met een beperking en u kunt er, ook terecht met al uw vragen over opvoeding, ontwikkeling, leren, werken, samenleven, wonen, regelgeving en geldzaken. Klinkt wat vaag en, eerlijk gezegd, is het dat ook. DWO is het zoveelste clubje dat door MEE wordt opgeslokt en dat zit veel medewerkers niet lekker. Om maar eens wat termen uit het buurt- en opbouwwerk te gebruiken: sociale samenhang scheppen en bestendigen is de ‘core business’ van de DWO terwijl MEE zich vooral op mensen met een beperking richt. Daar klopt al iets niet, plus het feit dat de overname het slotstuk is van een grote reorganisatie bij DWO, die al geleid heeft tot sluiting van diverse buurthuizen en die ook nog eens banen gaat kosten.
En dus is een groot deel van het DWO-personeel al een tijd lang ziek, zwak, misselijk of op z’n minst ongelukkig. Al met al géén prettige basis voor welk huwelijk of welke adoptie dan ook. Erger nog: bij de DWO staat en bom op barsten. Zit de gemeente hier wel bovenop of juist héél bewust niet omdat bezuinigingsdrang nu eenmaal zoveel zwaarder weegt dan al dat interne DWO-leed? Ik vrees het laatste.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s