Yulius naar Ambacht? Dat wens je dat dorp niet toe


KoppenTja Yulius. Ik kom er nog wel eens vanwege een kennis die er regelmatig wordt opgenomen en ik heb veel respect gekregen voor de mensen die er werken. Ga er maar aanstaan, elke dag weer het uiterste geven om mensen met ernstige psychiatrische problemen een ‘draai’ de goede kant op te geven. Dat zal ongetwijfeld wel eens lukken, maar mijn indruk is dat het er vooral een kwestie van ‘pappen en nathouden’ is. De meeste patiënten zijn blijvertjes. Nou ja, blijvertjes, ze komen gewoon steeds weer terug. Eigenlijk zijn de mensen bij Yulius vooral bezig om hun clientèle een zo menswaardig mogelijk bestaan te verschaffen, door te zorgen dat ze op tijd hun natje en hun droogje hebben, door te regelen dat hun financiële zaakjes (huur, elektriciteitsrekening, uitkering) op orde zijn, door ze te voorzien van hun dagelijkse dosis medicijnen en door zo nu en dan eens te checken dat ze thuis (want het overgrote deel van het klantenbestand woont gewoon zelfstandig) niet al te zeer verwaarlozen.
Als binnenstadsbewoner, ik woon in de buurt van de Yulius-vestiging aan het Kasperspad, ervaar ik dat de instelling overlast met zich meebrengt. Yulius-klanten zijn over het algemeen nu eenmaal geen welgemanierde vertegenwoordigers in strakgesneden maatkostuum (al zullen die er ongetwijfeld ook zijn). Nee, ze manifesteren zich meestal als onaangepaste lawaaischoppers die zich haastig en schichtig door straten en stegen bewegen, die de bankjes op het Vrieseplein innemen, die graag een neutje wegklokken en die zo nu en dan eens, al dan niet met luid vertoon van woorden, met elkaar de strijd aangaan. Je went er aan, maar eigenlijk ook niet. De binnenstad is toch al zwaar belast met ook nog eens het daklozenhotel van het Leger des Heils om de hoek en met dagopvangplekken aan de Dubeldamseweg, de Singel en de Spuiweg. Dronkelappen, daklozen, verslaafden, schreeuwers, drukken hun stempel op mijn buurt. Het zou voor mij, belanghebbende, dus makkelijk zijn om te stellen dat nieuwbouw in Hendrik Ido Ambacht de ideale oplossing is. Dat is het namelijk ook… voor Dordt. Maar écht… en ik bedoel dat allerminst cynisch… dit moet je dat dorp niet willen aandoen.

Advertentie

6 reacties

  1. Kijk dat bedoel ik. Ik wil de ook helemaal niet in mijn achtertuin. Prima instelling het zal best. Maar laat de Gemeente lekker een andere plek uitzoeken.

  2. Zulke domme Columns worden gepubliceerd???? Is het wel gemanierd om clienten van Yulius zo te omschrijven?? Zegt meer over columnist en zijn verstandelijke vermogens, moet of mag misschien eens worden gepapt en nat gehouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s