Dat woord zul je aan de Krommedijk niet meer horen


Bos, TheoAltijd al was ik gecharmeerd van de voetballer Theo Bos, die bij zijn club Vitesse in de jaren tachtig en negentig een heerlijke onverzettelijkheid uitstraalde. Dat had, naast zijn voetballende kwaliteiten, ook te maken met zijn markante kop en met het feit dat hij ooit gebokst had. Met Theo Bos viel in het veld niet te sollen.
Na zijn loopbaan als speler ging Bos als trainer aan de slag en dat deed hij, bij de Vitesse-jeugd en als assistent bij het eerste, zeer behoorlijk. Toen hij in 2005 bij FC Den Bosch debuteerde als hoofdtrainer deed hij dat, met een play-off-plek (en een periodetitel in het jaar daarop), niet onverdienstelijk. Een terugkeer bij Vitesse als trainer van het eerste en een uitstapje naar Polonia Warschau verliepen vervolgens minder gelukkig. Zo belandde Bos in 2010 op ons eiland en daar was ik eerlijk gezegd best trots op. Het was dan ook schrikken toen, begin dit jaar, geconstateerd werd dat Bos aan alvleesklierkanker leed. De trainer bracht dit, op zijn eigen wijze, persoonlijk naar buiten: ,,ben erg geschrokken van dit onverwacht heftige bericht, maar zal keihard knokken om te herstellen van mijn ziekte. Ik hoop dat de mensen begrijpen dat ik daar de komende periode al mijn energie voor ga gebruiken.”
De mediastilte die, op verzoek van trainer en club, volgde was begrijpelijk en hoe het momenteel precies met Bos gaat weet ik niet. Ik wens hem en zijn naasten, vanuit de grond van mijn hart, het allerbeste toe en ik kijk hoopvol uit naar zijn rentree. Een andere voetbalheld (hij werd gisteren 65) zei ooit: ,,Elk nadeel heb ze voordeel” en die stelling is zeker van toepassing op de manier waarop spelers en trainers en supporters vandaag de dag bij FC Dordrecht met elkaar omgaan. Het voor vele mensen zo pijnlijke stop- en scheldwoordje ‘kanker’, dat je maar al te vaak in het voetbalwereldje hoort, zul je op de velden en tribunes van de Krommedijk niet meer horen bezigen.
Naar ik begrepen heb is het uitbannen van dit woord voor technisch directeur Marco Boogers zelfs een heilige missie geworden. Dat is mooi. Nu Theo nog terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s