Website brengt oorlogsellende héél dichtbij


Kom hier, smous! Het stikhok moet je in!” waarmee Harry Evers de gaskamer bedoelt. Die avond doet hij met de Dordtse politieman Arie den Breejen en drie collega’s van de Feldgendarmerie een inval bij een serveerster, waar een kind ondergedoken zit. Na de slaapkamer binnen te zijn gedrongen halen de mannen het huis overhoop, tot Den Breejen onder de dekens kijkt en roept: ,,Hier hebben we de smous.” Het kind (Mietje Viskooper) neemt de benen en rent een naburig café binnen. De Duitse Feldgendarmes willen haar laten lopen, maar Evers staat er op om haar te arresteren. Al spoedig verschijnt hij met getrokken pistool en neemt het kind mee. De protesterende caféhouder wordt toegebeten: ,,Als je je smoel niet houdt dan schiet ik je voor je donder!” Mietje Viskooper wordt niet lang daarna in Auschwitz vermoord.
Met ingehouden adem heb ik uren doorgebracht achter mijn computer. De website die mij in een wurggreep houdt heet www.verzetinenomdordrecht.nl en staat sinds kort online. Bovenstaande tekst heb ik bijna letterlijk van de site gekopieerd. De gebeurtenis speelde zich af in 1943 en ik ben er, nu bijna 70 jaar later, zeer van onder de indruk. Nee, ik ben niet naïef en weet donders goed dat zich tijdens die oorlogsjaren in mijn stad veel ellende afspeelde. Maar de website brengt het allemaal zó dichtbij dat ik me, méér dan ooit, realiseer dat ik in een vrij land woon, waar ik journalist kan zijn, columnist kan zijn en dat ik mag vinden en zeggen wat ik wil zonder angst te hebben te worden opgepakt.
Maarten-Jan Leentvaar en Kees Robbemond willen met hun site het Dordtse verzet in kaart brengen en schenken ook aandacht aan de nasleep van de oorlogsjaren, want volgens hen is er nog altijd veel te weinig over dit onderwerp bekend. De website is nog niet af (delen zijn nog ‘onder constructie’) maar ik wil er alvast voor pleiten om www.verzetinenomdordrecht.nl verplichte lesstof te maken op alle scholen die dit eiland rijk is. Op 4 mei, precies over een week, zullen ‘mijn’ twee minuten stilte, ’s avonds om acht uur, oorverdovend zijn.

Advertentie

Eén reactie

 1. prachtig dat u dit onder de aandacht brengt.
  maar wonen in een vrij land? NL is bewust betrokken geraakt bij een illegale oorlog die tot niets heeft geleid als meer olie voor Shell (ja, wij hebben ook – net als de Britten – een olieconcessie in Irak gekregen van de Amerikanen…als dank voor de schaamteloze medeplichtigheid).
  Ondertussen worden we door ‘onze’ overheid voorgelogen en bedrogen alsof het hier de Soviet Unie is! Uw post mag gelezen worden, uw e-mail mag gelezen worden, allemaal zonder opgaaf van redenen. U moet zich ondertussen kunnen legitimeren op straat, zonder dat er een verdenking op u rust. En NL is het meest getapte land van de Westerse Wereld…

  Dat doet wel ergens aan denken.

  Ook juist daarom is het zo goed het oorlogsverleden weer tot echte lesstof te maken. NL ‘verschaapt’ en slikt ondertussen alles van een overheid – die de onze in elk geval NIET meer is – onder de drogredenen van Nationale Sicherheit!

  Inderdaad, waar kennen we dat van?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s