Fiasco Drievriendenhof was voorspelbaar


In het prachtige glossy tijdschrift Lifestyle Dordrecht las ik, alweer even geleden, een interview met voormalig wethouder en tegenwoordig Tweede Kamerlid voor D66, Gerard Schouw. In het verhaal stak de Dordtse parlementariër zijn liefde voor Dordrecht niet onder stoelen of banken, maar hij noemde ook enkele mindere puntjes. ,,Een versmarkt, dat mis ik hier eigenlijk.”
Zijn woorden zijn me uit het hart gegrepen en ik moest er weer aan denken toen ik met eigen ogen aanschouwde hoe het pand van Delifrance in de Drievriendenhof werd leeggeruimd. Dit moet toch de ultieme nekslag voor dit zieltogende winkelcentrum zijn, dat, volgens de een of andere ambtenaar die wel eens de rivier overgestoken was, in 2006 zo nodig tot modebolwerk moest worden omgevormd. Als columnist is het natuurlijk makkelijk achteraf praten, maar ik kan u aantonen dat ik mijn twijfels hierover ook al voor die omwenteling kenbaar maakte.
Het ware Dordt is nu eenmaal geen échte modestad, maar vooral een oord van vrouwen met jekkies en mannen met sjekkies dus je kon met een beetje gezond verstand van te voren al zien aankomen dat de Drievriendenhof 2.0 (dat nu met acht gesloten winkelpanden ongeveer voor de helft leeg staat) nooit een succes zou worden. En dus, terwijl ik me nog altijd een roepende in de woestijn voel, vraag ik me wederom hardop af wat er in hemelsnaam toch mis was met de Drievriendenhof zoals die ooit was, met een kaasboer, een groentezaak, een slager, een bakker, een visboer, een speelgoedwinkel, een juwelier en o ja, óók een paar modewinkels. Niks dus, behalve dan dat al deze middenstanders de hoofdprijs moesten betalen en dus enorme omzetten moesten draaien om alleen al de huur te kunnen inlossen. Dát was het enige echte probleem en met vraag en aanbod had het allemaal helemaal niets te maken.
En dus haal ik het grote Spreekwoordenboek der Nederlandsche taal er maar weer eens bij, want onder het motto ‘beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’ is dit misschien hét uitgelezen moment om die goeie ouwe Drievriendenhof weer terug te brengen in de oude staat. Mét een heuse vershoek dus, want dáár heeft Dordt juist wél behoefte aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s