‘Behoefte aan verswinkels is hier groot’


versHet is niet mijn gewoonte om twee columns achter elkaar aan hetzelfde onderwerp te wijden, maar gezien de tientallen reacties (via mail, twitter en facebook) kan ik er niet onderuit. Gisteren kaartte ik het gemis van een versmarkt in de binnenstad aan en ik combineerde dat met het zieltogende bestaan van winkelcentrum Drievriendenhof, dat als modebolwerk niet succesvol is, maar waar binnenstadsbewoners maar al te graag kwamen toen er nog verswinkels zaten. Mijn conclusie luidde dan ook dat de Drievriendenhof de ideale plek zou zijn voor een versmarkt. ,,Helemaal mee eens,” schrijft restauranthouder Cees Timmerman. ,,Een stad met meer dan 100.000 inwoners, zonder poelier, met nauwelijks viswinkels, zonder topslager en zonder een zaak waar je verse groenten kunt kopen kán echt niet.”
,,We zouden eens in Spanje moeten gaan kijken in Zaragoza of Valencia,” schrijft ondernemer Ronald Heijden. ,,Daar doen ze het goed met een overdekte dagelijkse markt waar je verse vis en de allerbeste noten, kaas, groente, vlees en fruit kunt kopen. Breng dan wél de huren omlaag en probeer gerenommeerde versaanbieders van elders in de stad over te halen om zich hier te centreren. Ook islamitische zaken zijn welkom om een bazaar-achtige sfeer te creëren.”
Corinne Vermeij, van chocoladewinkel n’Joy in de Vriesestraat signaleert bij haar klantenkring een grote behoefte aan winkels die verse producten aanbieden. ,,Ook wij zijn voor gek verklaard dat we in Dordt gingen doen wat we doen. De gedachte dat Dordt een arbeidersstad is, waar zoiets niet zou kunnen is al lang achterhaald.”
,,Ik geloof ik in het bestaansrecht van speciaalzaken,” schrijft Cathy Groen-Kroon, auteur van een boek over verdwenen winkels in Dordrecht ,,We hebben hiervan al goede voorbeelden zoals Simon Lévelt en de andere koffiewinkels in onze stad, de chocoladewinkels en Marcel met zijn delicatessenwinkeltje op de Spuiweg. Waarom niet van dergelijke specialisten bij elkaar gebracht? Drievriendenhof goes Fresh! Mij heb je dan als klant.”
Veel stemmen gaan ook op om een Dordtse versmarkt te combineren met moestuinen in de stad. Zo’n markt of bazaar, zo schrijven veel mensen, zou dan vooral lokale kwaliteitsproducten moeten promoten. ,,Deze stad heeft véél meer te bieden dan je zou denken.”

Eén reactie

  1. Verwinkels in Drievriendenhof kunnen alleen maar succesvol worden als in hetzelfde pand ook een grote supermarkt komt. De meeste consumenten gaan niet voor speciaalzaken speciaal op pad. De succesvolle zaken zitten altijd naast een grote supermarkt (zie Damplein, WC Sterrenburg). Aangezien AH al aan het Achterom zit, is het misschien een optie om de Jumbo of de Plus naar Drievriendenhof te halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s