Geachte heer Brok,


AsbestIk schrijf u omdat ik de laatste tijd onrustig slaap. Als burgemeester van Dordrecht en onderkoning van dit Drechtstedengebied kunt u mij misschien geruststellen over verontrustende zaken waarover ik zoveel tegenstrijdige berichten hoor. Begrijp me goed, heer Brok, ik zit heus niet op een sprookje voor het slapen gaan te wachten, want ik besef donders goed dat ik niet in de Efteling woon, maar in een industriële omgeving waar over het algemeen geen Olvarit geproduceerd wordt. Nee, beste heer Brok, ik ben volgens mijn huisarts het meest gebaat bij de waarheid over de derde Merwedehaven en over DuPont. Op die Merwedehaven is de afgelopen jaren behoorlijk met poedersuiker gestrooid, alleen was het geen poedersuiker maar asbest en dat schijnt nogal een temperend effect op mijn levensverwachting te hebben. Nu blijkt ineens dat daar véél meer van die troep ligt dan tot dusver werd aangenomen. Nu leefde ik toch écht in de veronderstelling dat daar vóór 2003 niet zoveel aan de hand was, maar nu hoor ik dat daar eerder al kwistig met die dodelijke ‘suikerpot’ gestrooid is.
Moet ik de NOS geloven die boven tafel wist te krijgen dat er tussen 1999 en 2003 volop asbesthoudend afval in de derde Merwedehaven gedumpt is? Of moet ik de provincie vertrouwen die dat nú pas toegeeft, maar tegelijkertijd beweert dat er eigenlijk ‘niks aan de hand’ is omdat het indertijd alleen maar om verpakte en dus relatief ongevaarlijke ladingen asbest ging? En was dat indertijd trouwens allemaal wel netjes verpakt of is die troep inmiddels ‘uitgewaaid’ en terecht gekomen in tienduizenden Dordtse en Sliedrechtse longen?
En die 3000 kilo waterstoffluoride die DuPont ‘per ongeluk’ in de Beneden Merwede loosde? Ik heb begrepen dat dit goedje bij contact met de huid tot in het bot kan doordringen en dat zelfs lage concentraties al levensbedreigend zijn. Waarschijnlijk is die eenmalige 3000 kilo vast te verwaarlozen, maar kunt u mij verzekeren dat dit soort menselijke foutjes bij DuPont écht zo zeldzaam zijn? Alstublieft burgemeester, stelt u mij, née, stelt u ons een beetje gerust.

Hoogachtend,

Kees Thies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s