De avond valt, de sfeer wordt grimmig


Vogelbuurt2Ik kom er graag en vaak. Overdag althans. Makkelijk aan te lopen vanuit de binnenstad en, ben ik met de auto, dan biedt de buurt altijd wel een parkeerplekje. Er zit een aardige supermarkt, een goeie Turkse bakker, een apotheek, een sigarenspeciaalzaak en een sfeervolle Turkse mini-markt. De patatzaak, niet lang geleden van eigenaar veranderd, en het Chinese restaurant mogen er ook zijn. De Bulgaarse accordeonist voor de deur van de supermarkt lacht je vriendelijk toe en of je zijn muziek nu wel of niet waardeert, als het zonnetje schijnt is het heerlijk toeven op een van de vele bankjes, waar je tussen de middag een leuke mix kan waarnemen van Turkse pensionado’s, scholieren en kantoormensen uit de wijde omgeving die in hun lunchpauze graag even naar het plein wandelen om bij de bakker een broodje te kopen. De sfeer is er kleurrijk want de wiegjes van vele buurtbewoners stonden in zo’n beetje alle windstreken van de wereld, al wonen er in de omringende witte flatjes nog behoorlijk wat geboren en getogen ‘Dordtenezen’. Een praatje is er dan ook makkelijk gemaakt.
Maar dan gaat het schemeren en ondergaat dit stukje Dordt een grimmige metamorfose. De winkels gaan dicht, rolluiken naar beneden en in de woningen gaan de de deuren stevig op slot. De bankjes worden nu ingenomen door groepjes jongeren die uitstralen dat er niet met ze te sollen valt. Dit is ‘gangland’. Uit hoekjes en gaatjes komen types tevoorschijn die weinig goeds in de zin hebben en vanuit auto’s en steegjes wordt zaken gedaan over grammetjes smack en gestolen waar. Er wordt gedronken, geschreeuwd, uitgedaagd en soms geknokt.
Enkele straten in Crabbehof en Oud Krispijn zijn vorige week door burgemeester Brok aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Wie daar rijdt, loopt, rent, wandelt of rond hangt mag ‘zomaar’ gefouilleerd worden. Tassen en auto’s worden onderzocht op drugs en wapens. Niks nieuws onder de zon, want dat was al méér dan een jaar zo en nu mag dat weer een klein jaartje langer. Het verbaast me alleen dat een soortgelijke regeling nog altijd niet voor het Vogelplein van kracht is.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s