‘Kan niet. Kassa al dicht. Morgen bent u de eerste’


kassaHoera! Er komt een discussieavond met winkeliers over de vraag of het misschien handig is om ook ná zes uur ’s avonds open te zijn. Een datum is nog niet geprikt, maar ik hou het in de gaten want ik wil er dolgraag bij zijn. Ik wil wel eens zien of hier nog écht sprake van een discussie kan zijn? Want bestaan ze dan nog, tegenstanders van ruimere openingstijden? Zijn er nog moppermiddenstanders die nog altijd niet over de komst van de pollers heen zijn, die nog altijd vinden dat Dordt een perspectiefloze arbeidersstad is waar geen droog brood te verdienen valt? ,,Weet u wel wat dat kost meneer… langer open zijn?”
Ja dus: in de binnenstad heb je grofweg twee soorten middenstanders: de groep die nog in de jaren vijftig leeft, zo vér mogelijk weg blijft van enge digitale dingen zoals internet, die tussen de middag nog een briefje aan de deur bevestigt met daarop de tekst ‘Wij zijn eten’, en die niet om zes uur ’s avonds, maar om half zes al dicht is. Geloof me, er zijn hier nog steeds winkels waar je om vijf voor half zes niet moet aankomen, want de deur is al op slot, de balans al opgemaakt, en de vloer al aangeveegd. ,,Maar ik wou nog even een pakje…”, roep ik dan tegen beter weten in. ,,Kan niet. Kassa is al dicht. Morgenochtend bent u de eerste”, brult een over-assertieve bedrijfsleidster, jas al aan en de handen in slecht geacteerde achteloosheid omhoog. Vroeger zou je je daar bij neerleggen, maar tegenwoordig loop je gewoon even door naar de volgende zaak, waar een ondernemer zit die wél snapt dat het consumentengedrag sinds de boerenoorlog veranderd is. De moderne middenstander wil open zijn op momenten dat er klanten zijn, maakt gebruik van internetmogelijkheden en twittert er lustig op los over de nieuwste producten en de mooiste buitenkansjes. De moderne winkelier is zich bewust van het feit dat u ook ergens anders naartoe kunt. Kortom, de moderne winkelier heeft geen behoefte aan een discussieavond… die weet al lang hoe laat het is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s