Hoe een winkelstad maar moeilijk ‘op stoom’ komt


stoom648490_oIk heb van nature een lage ‘snapdrempel’ en misschien is dat wel de reden dat ik ooit besloot om de journalistiek in te gaan. Er wonen op dit eiland hypotheekadviseurs, verzekeringsagenten en autoverkopers die razendsnel wegduiken als ze me zien omdat ze, sinds onze laatste ontmoeting, ernstig behoefte kregen aan een weekje Wijk aan Zee met dwangverpleging. Ach, misschien heb ik ook wel een te dikke schedel en een garnalenbrein, maar zolang ik nog zonder instructies naar de wc kan en nog prima uit mijn hoofd weet welk been in welke broekspijp moet, lijd ik er niet onder. Mijn gesprekspartners vaak wel dus, want ik ben nu eenmaal snel geneigd om, bij ingewikkelde verhalen, te vragen het ‘alsjeblieft nog één keer uit te leggen.’
In mijn stad spelen zich steeds weer nieuwe ‘kwesties’ af die ik met mijn boerenverstand maar nauwelijks kan doorgronden. Voorbeeld: komend weekend geeft Dordt een feestje dat gepaard gaat met veel waterdamp en gefluit.
Het heet Dordt in Stoom en het trekt een kwart miljoen bezoekers. Een groot deel daarvan tippelt hier ook op zondag rond, maar dat is géén koopzondag. Gevolg: winkeliers lopen omzet mis, bezoekers dwalen door een gesloten centrum en winkelstad Dordt, dat zich op zo’n dag mooi had kunnen manifesteren, loopt imagoschade op. Dat begrijp ik niet, dus vroeg ik diverse mensen om tekst en uitleg. Het schijnt allemaal te maken te hebben met het totale aantal zondagen dat winkels in Dordt open mogen zijn. Daar is er, dit jaar, nog één van over, maar die stond nou juist nét niet voor deze zondag ingepland. Da’s op zich al niet snugger, maar dan, althans zo zegt mijn boerenverstand, kunnen winkeliers die zich geroepen voelen toch altijd nog beslissen om alsnog open te gaan? Maar nee, zó simpel ligt dat niet. Slechts een deel van de winkeliers (vooral Vriesestraat) is flexibel genoeg om de deuren alsnog te openen. De rest van de stad is verdeeld, heeft al andere afspraken of kan te elfder ure, geen personeel meer krijgen. Waarom dit alles niet eerder geregeld? Ik probeer het te snappen, maar het lukt niet. Wél komt er een beetje stoom uit mijn oren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s