‘Als u dít publiceert kan ik meteen wel ophouden’


WinkelenIk wou dat het anders was, maar dit wordt geen vrolijke column, want met innige deelneming moet ik kennis geven van het aanstaande verscheiden van wederom een belangrijk gedeelte van de Voorstraat. Waar dan? Ik zou zeggen loop even mee. We wandelen over de Vriesestraat, richting Voorstraat en we gaan aan het eind rechtsaf richting Scheffersplein. Het is precies dát centrale stukje van Dordrechts meest prominente winkelstraat waar binnen nu en zes maanden diverse winkels hun deuren gaan sluiten. Schoenenzaak Walkies houdt er aan het eind van het jaar mee op, bestekzaak Tupker zet er, naar verluidt, binnenkort zelfs al een punt achter en het pand van E-plaza (software en dvd’s) staat al enige tijd openlijk te huur. Het is verder ook geen geheim dat Halfords (landelijk) ‘in de verkoop staat’, wat wel eens ongunstig kan uitpakken voor het Dordtse filiaal van deze winkelketen. Verder schijnt ook de Dordtse winkel van de Ritel-groep (mobiele telefonie) binnenkort zijn laatste adem uit te blazen. Kortom, het middengedeelte van de Voorstraat, dat er, met zoveel slecht onderhouden panden, tóch al een beetje begon uit te zien als Noord-Italië na een aardbeving, krijgt weer een paar fikse klappen te verduren. Dan was er nog het recente ‘verscheiden’ van dameskledingzaak River Woods aan het Statenplein en ook een van de twee panden van de Free Recordshop aan dit plein staat te huur. Dat het winkelcentrum Drievriendenhof inmiddels zo’n beetje is ingestort mag inmiddels als algemeen bekend worden beschouwd. Van een aantal grootwinkelbedrijven (vooral landelijke modeketens) is het geen geheim dat juist de Dordtse filialen het momenteel relatief slecht doen. Over nog eens ongeveer tien winkels in de binnenstad gaat de mare rond dat ze het jaar 2013 in Dordrecht niet gaan halen. Telefoongesprekken met deze zaken hebben niet geleid tot bevestiging van die geruchten. Wél tot andere reacties, namelijk hardnekkige ontkenningen (,,Het is gewoon niet waar”), wanhoopskreten (,,Als je dat in de krant zet kan ik nu gelijk wel ophouden”) en juridische dreigementen (,,Ik sleep u voor de rechter als u onze naam noemt”). Nee, met slecht nieuws maak je weinig vrienden.

Eén reactie

  1. Maar wat natuurlijk veel belangrijker is: hoe stoppen we deze ontwikkeling? Waarom is de omzet in die winkels niet voldoende om open te blijven? En wat doen de winkels die niet dichtgaan beter of gaat het daar ook slecht en is het slechts een kwestie van tijd dat die ook sluiten? Gaat het in andere vergelijkbare steden beter, en zo ja, hoe komt dat?

    Ik weet het antwoord niet, maar misschien iemand anders wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s