‘Hé, waarom hebben jullie eigenlijk geen bakfiets?’


Nee, het zijn geen ‘politiebikers’, al lijken ze daar wel een beetje op, met als voornaamste verschil hun knalgele fietsen en jassen en die goed gevulde tassen. Ze waren er weer, afgelopen weekend tijdens Dordt in Stoom, want met een ambulance, zélfs als de sirene loeit en het zwaailicht ‘zwaait’ is het nu eenmaal niet te doen om bepaalde plekken in nauwe straten met grote mensenmenigten snel te bereiken. Het was dan ook een slimme zet van de ambulancedienst, enkele jaren geleden, om zogeheten ‘fiets-ambulance’ op te zetten, want die hebben hun nut in evenementenstad Dordt inmiddels meer dan bewezen. De bike-teams zijn in staat om een complete reanimatie uit te voeren, inclusief, waar nodig, die onontbeerlijke elektrische schok als een hart er plotseling mee stopt. Het werk is veelzijdig: suikerpatiënten op de been helpen, zuurstof toedienen aan mensen die het benauwd hebben, pleisters plakken, wonden hechten, verbandjes aanleggen, noem maar op.
Eén ding kunnen ze niet die fietsende hulpverleners, namelijk een patiënt vervoeren en juist dát moeten ze, óók afgelopen weekend weer keer op keer aanhoren. ,,Hé waarom hebben jullie eigenlijk geen bakfiets?” Geduldig leggen de ‘fietsbroeders’ uit dat het daar nou juist helemaal niet om gaat. Zij zijn er vooral om te stabiliseren en om te beoordelen. Als het dan toch nog nodig is ‘laveert’ die grote ambulance echt wel door die menigte met buggy’s, stoommachines en kraampjes door, maar dan is het grote gevaar al lang geweken. Geduldig ook geven ze tekst en uitleg als iemand weer eens lollig vraagt of ze op hun fiets ook een zwaailicht en een toeter hebben. Het antwoord is ‘ja, die hebben we wel degelijk’. U heeft ze niet gezien dit weekend? Ze waren er wel degelijk, maar u hoorde geen motorlawaai en u rook geen uitlaatgassen. Tijdens Koninginnedag wisten ze maar liefst negen keer te voorkomen dat een ambulance zich een weg moest banen in een met mensen volgepakt gebied. Hoeveel keer ze tijdens Dordt in Stoom moesten optreden leest u wellicht later deze week in deze krant. En o ja, bij de Avondvierdaagse zijn ze er ook weer bij, die onhoorbare, onzichtbare, geduldige helden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s