Kijk, dát zijn nou molens en nu, hup de bus in


molensPrachtig hoor, die molens bij Kinderdijk. Ik ben er al vaak geweest, maar die indrukwekkende panoramablik blijft fascineren. ,,Is this real?”, hoorde ik er ooit een verbijsterende ouwe Amerikaan uitroepen en eigenlijk verwoordde de man ook mijn gevoel, want nog altijd stokt mijn adem bij dat totaalplaatje van 19 reuzen op een rijtje in dat adembenemende landschap. Voor veel toeristen uit oost en west (het zijn er bijna 400.000 per jaar) is een bezoek aan ‘Holland’ niet compleet zonder die bus-stop bij Kinderdijk. Amsterdamse grachten, Nachtwacht, Delfts Blauw, tulpen, klompen en molens. Dat is niet het beeld dat ik persoonlijk van mijn land zou willen schetsen, maar het is nu eenmaal het rijtje bezienswaardigheden waarmee we al jarenlang zoveel toeristen naar ons kikkerlandje weten te lokken. En tóch gaat het niet goed, want de molens van Kinderdijk zitten in de financiële problemen. De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk heeft een tekort van negen ton, ontstaan door dure projecten die niet van de grond kwamen en door restauratiekosten die niet zijn afgedekt. Ook waren de kaartjes voor de bezoekersmolen ‘te goedkoop’ om uit de kosten te komen.
Zijn de molens van Kinderdijk nu in gevaar? Nou, écht niet hoor: dat gat in de begroting zal vast wel weer op de een of andere manier gedicht worden, daar maak ik me geen zorgen over. Maar tóch klopt er iets niet, klopt er al heel lang iets niet in Kinderdijk. Het gaat er allemaal een beetje te knullig, niet écht professioneel. Toeristen worden richting een kantine geloodst, kunnen een bakje koffie en een souvenirtje kopen, mogen tegen betaling een molen in en worden vervolgens razendsnel weer de bus in gejaagd. Tè weinig horeca, tè weinig welkomstgevoel, tè weinig attracties er omheen, te weinig klantvriendelijkheid. Het is mij een beetje teveel Polen 1972… tikkie lomp en sober. Na die eerste aanblik, dat wandelingetje en die eventuele rondleiding, is het alweer voorbij. Geen reden om te blijven hangen en nog wat extra geld uit te geven, geen reden om nog eens terug te komen. ‘This was Kinderdijk. Sayonara. Goodbye.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s