Hoezo JOGG… daar hebben we de GGD toch voor?


Het zal wel aan mij liggen hoor, maar ik krijg altijd last van suizerigheid als ik weer eens uitslagen onder ogen krijg van overbodige onderzoeken. Als journalist ben je nu eenmaal van nature al wat wantrouwig en vaak kom ik dan ook snel tot de conclusie dat het meestal de boodschapper is die baat heeft bij ‘onderzoeksresultaten’. Die passen vaak, héél toevallig, precies in het straatje van de ‘onderzoeker’. Voorbeeld: een Haags clubje, onder voorzitterschap van beroepsnetwerker Paul Rosenmöller, JOGG genaamd, brengt naar buiten dat het in Crabbehoff, Wielwijk en Krispijn, maar droevig gesteld is met het gewicht van de jeugd. Te véél dikkerdjes in die wijken.
JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht en het zal u dus duidelijk zijn dat het clubje zich bezig houdt met allerlei sportieve campagnes om die dikkerdjes een beetje aan het bewegen te krijgen. Op zich niks mis mee, maar geloof me, het clubje creëert zijn eigen noodzaak en diengevolg zijn eigen werkgelegenheid. JOGG bestaat deels bij de gratie van sponsors met een schuldgevoel (Ferrero, Mars, Orangina, Nestlé) en vraagt aan gemeenten met meer dan 50.000 inwoners 10.000 euro per jaar om zoveel mogelijk dikke kindjes een paar rondjes om een sportveldje te jagen.
fat-kid-cool-story-bro-animatedEn dus brengt JOGG in elke gemeente met achterstandswijken zo’n persbericht naar buiten, want in die wijken zit over het algemeen wat minder in de huishoudportemonnee en, omdat sporten nu eenmaal geld kost, wordt er hier dus aanzienlijk minder gesport en ook minder gezond gegeten. Niks nieuws onder de zon, want onze regionale GGD kwam een paar jaar geleden al tot diezelfde conclusie. En dus vraag ik me af, waar hebben we JOGG in hemelsnaam voor nodig? We hébben hier toch al een GGD? Die gaat daar toch over? En er was toch ook dat Sportbedrijf Dordrecht (SBD)? Díe instellingen moeten zicht toch op onze ongezonde jongeren storten’? Daar betalen we toch belasting voor? Toegegeven, 10.000 euro is op zich niet zo veel om wat leuke activiteiten in te huren, maar als prijs voor een brevet van onvermogen is het toch ook wel weer aan de dure kant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s