Een kort geding over de eeuwigheid


Waalse kerkWat is eeuwig? Ik vind het persoonlijk vrij lang maar gelukkig hoef ik die vraag, als eenvoudige columnist, niet te beantwoorden, maar een Dordtse rechter moet dat binnenkort vermoedelijk wél doen. Het begrip ‘eeuwig’ staat centraal in een conflict tussen de gemeente Dordrecht en de Waalse Kerk. De gemeente ziet die kerk liever nog vandaag dan morgen vertrekken uit de Statenzaal in het Hof en als ‘de Walen’ dat weigeren zal daarover volgende week donderdag (14 juni) een kort geding dienen. De gemeente wil zo snel mogelijk weer helemaal over Het Hof kunnen beschikken in verband met een grootscheepse renovatie die alles bij elkaar zo’n 16 tot 18 miljoen gaat kosten. Dit met als doel om Het Hof, waar in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering van Holland werd gehouden, nu eens goed ‘op de kaart’ te zetten. In dat Hof, dat straks officieel Het Hof van Dordrecht gaat heten, werd een begin gemaakt met de vrije, onafhankelijke Republiek der Nederlanden en werd dus in feite ‘onze natie’ geboren. Al dit najaar wil de gemeente met de eerste werkzaamheden beginnen, maar eerst moet dus die kerk er uit en die is nu juist van plan haar huid duur te verkopen. De Waalse Kerk (van oorsprong een kerk van Waalse vluchtelingen) beroept zich daarbij op een vierhonderd jaar geleden gemaakte afspraak waarin ‘De Dordtse overheid’ zich verplicht zou hebben ‘voor eeuwige huisvesting’ van de kerk te zorgen. Die eeuwige overeenkomst zou, volgens het kerkbestuur, in 1984 nog eens door beide partijen zijn herbevestigd toen de Waalse Kerk het eigen gebouw aan de Voorstraat (tegenover café Centre Ville) moest verlaten om de bouw van warenhuis Ter Meulen mogelijk te maken. De gemeente Dordrecht betwist dat en noemt een eeuwigdurende verplichting niet meer van deze tijd. Ik vraag me af of afspraken voor de eeuwigheid enige wettelijke rechtsgeldigheid hebben. Diverse juristen die ik hierover aansprak konden me geen duidelijkheid verschaffen. Eén kennis deed nog een poging: eeuwigheid, zo vertelde hij me, is vier domme blondjes in vier verschillende auto’s op een kruispunt van vier wegen. Maar hij is geen jurist, hij werkt bij de verkeersdienst.

Foto: het oorspronkelijke gebouw van de Waalse Kerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s