‘Ary Artist Festival’, schaamteloos potje plagiaat


Scheffer, AryBeste kunstenaar,
Je werk onder de aandacht van duizenden bezoekers? Dat kan!! Tijdens het Ary Artist Festival 2012 (…) op het Scheffersplein (…). Dit festival wordt gehouden elk weekend van 30 juni t/m 26 augustus (…). De sfeer van het plein wordt in deze periode aangepast in dat van een plein in een Frans provinciestadje, waar muzikanten langs de terrasjes de mensen met hun muziek amuseren. De geur van suikerspinnen, franse kaas en olijven hangt. Waar de wijn niet ontbreekt en kinderen zich vermaken in een draaimolentje. En natuurlijk zijn daar de kunstenaars die hun werk onder de aandacht brengen of hun werkwijze demonstreren.
|
De taalkundig wat wankele tekst hierboven is een gedeelte van een brief die ik gisteren in handen kreeg. Hij is afkomstig van de Stichting Horeca Scheffersplein en is gericht aan alle kunstenaars in Dordrecht. Het is een, op z’n minst nogal verbazingwekkende brief, want doet dit plannetje niet heel erg denken aan Place d’Ary? U weet wel, dat kunstenaarsevenement dat de laatste jaren zoveel sfeer op het Scheffersplein wist te scheppen. Maar was dat niet dat evenement dat zo ‘in de weg’ stond omdat het kostbare terrasplaatsen innam? En was dat ook niet het evenement dat om die reden door diezelfde horecabonzen onlangs richting het Drierivierenpunt ‘gejaagd’ is? Het lijkt er op dat de horecajongens van het Scheffersplein daar nu een beetje spijt van hebben gekregen en dat ze nu bang zijn dat het deze zomer wel eens wat stilletjes rondom het standbeeld van Ary zou kunnen worden. Da’s wel héél goedkoop en ook nog eens hondsbrutaal van die horecabonsjes op het plein: eerst met een nagenoeg onmogelijk eisenpakket aansturen op een breuk met de organisatie van Place d’Ary (de horeca wilde géén podium meer en ook heel véél minder financieel bijdragen) en vervolgens lekker een potje plagiaat plegen. Voor de échte liefhebber: Place d’Ary gaat gewoon door, maar dan aan de rivier, waar de horeca het wél zag zitten. In de wandelgangen wordt al gesproken van Monmartre aan de Maas. En ‘Aai van de Beurs’ zal geen woorden vuil maken aan dat plagiaatevenement op zijn plein, nou ja, één woord misschien: ‘waterverf’.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s