Speel de Wijnstraat versneld af en je hebt ‘slapstick’


Het is een belachelijke verkeerssituatie die ik al maanden lang hoofdschuddend aanschouw. Door een filmpje op de website iDordt zag ik de situatie nog intenser en kreeg het tafereel zelfs iets ontluisterends. Leerlingen van DaVinci hadden een camera opgesteld bij enkele straten in de binnenstad met als doel de Dordtse verkeersstromen eens goed te bekijken. Doordat de beelden versneld werden weergegeven krijg je binnen luttele seconden een doordringend beeld van een kwartiertje bittere werkelijkheid. Beter dan ooit kan ik me nu voorstellen hoe bewoners van de Wijnstraat zich voelen. In die straat zijn onlangs de trottoirs verbreed en is de bestrating veranderd, om de trillingshinder van zwaar verkeer zoveel mogelijk in te dammen (er ontstonden scheuren in huizen). Maar die trottoirverbreding is, hoe kan het ook anders, tevens een wegversmalling met werkelijk rampzalige gevolgen. Het deed mij nog het meest denken aan vaarvakanties die ik wel eens in Engeland beleef. Met een zogeheten narrowboat (een hele lange, smalle boot) vaar ik in dat land regelmatig over smalle kanalen, waar twee elkaar tegemoetkomende boten elkaar nét kunnen passeren. Op de grens met Wales moet je dan, bij het nauwelijks uit te spreken plaatsje Llangollen (lees: Lengochlen) over een aquaduct waar het kanaal dermate smal wordt dat je iemand lopend vooruit moet sturen om te kijken of er tegenliggers aankomen. Pas als het aquaduct vrij is kun je gaan. Zo is het bij de nu te smalle Wijnstraat, waar aan één kant ook nog eens auto’s geparkeerd staan, ook. Je kunt er namelijk alleen maar doorheen als er nét even geen tegenligger aankomt. Maar die komt er meestal wél, zodat er altijd iemand moet achteruitsteken. Wie daar dus achter rijdt moet ‘mee’, behalve als hij of zij net de mazzel heeft te kunnen ‘wegduiken’ in een lege parkeerplek of de stoep op. Resultaat: complete chaos, slapstick-achtige situaties (vooral versneld afgedraaid), veel getoeter, boze blikken en rooie koppen. De Wijnstraat is Caïro tijdens de spits. Nou ja, zonder ezeltjes dan. Die zijn er wel in Dordt, maar die werken bij de afdeling verkeerszaken op het Stadskantoor. Ik zeg éénrichtingsverkeer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s