De Voorstraat is ziek en het is geen griepje


De aangekondigde verhuizing van boekhandel De Bengel van de Voorstraat naar de Vriesestraat betekent de zoveelste klap voor het middengedeelte van de in ernstige wrakstatus verkerende Voorstraat. Terwijl de Vriesestraat zich de laatste tijd meer en meer ontwikkelt tot een ‘PC Hooftje’ in de dop, glijdt de Voorstraat alleen maar verder af.
De Voorstraat is ziek, nee, niet een tikkie grieperig, maar rijp voor de intensive care. Hier moet snel iets gebeuren, al zou ik persoonlijk zo een, twee, drie niet weten hoe je de teloorgang van die ooit zo vermaarde winkelstraat in korte tijd een halt toeroept. Moet de gemeente hier nóg meer het voortouw nemen en gebruik maken van alle juridische mogelijkheden die het in huis heeft om ‘mee te sturen’ of moet je zoiets over laten aan ‘het spel van de vrije markt’? Ik weet het niet. Ik constateer alleen dat het ernstig bergafwaarts gaat en dat is een gevaarlijke ontwikkeling, niet alleen voor het centrum, maar voor héél Dordrecht. De stad is de laatste jaren goed bezig met het afwerpen van die bedenkelijke status ‘mooiste geheim van Nederland’. Jaja, Dordt begint langzaamaan die broodnodige bekendheid te vergaren die het ook echt verdient en al kan ik het niet met cijfers staven, ik zie steeds meer dagjesmensen in mijn stad rondlopen op zoek naar musea, terrassen, monumenten, oude havens en… jawel, leuke, bijzondere winkels. En zo nu en dan vraagt iemand mij op straat de weg naar Huis van Gijn, de Grote Kerk of een leuk restaurant en als een ware stadsambassadeur (ik heb ook zo’n speldje) probeer ik die mensen altijd weer zo soepel mogelijk naar hun gewenste bestemming te leiden. Niet zelden beginnen ze dan een beetje te mopperen over het feit dat hier zo opvallend veel winkelpanden leeg staan. ,,Uw stad staat er niet best voor meneer.” Ik laat het maar over me heen komen, want in discussie gaan zou te veel tijd in beslag nemen en dat wil ik dagjesmensen niet aandoen, want die hebben maar één dagje. Zouden ze, na het zien van visgraat Voorstraat ooit nog eens opteren voor een tweede dagje?

Advertentie

Eén reactie

  1. Een treurige situatie en helaas niet een die simpel is op te lossen. In een laagconjunctuur waar mensen minder te besteden hebben krijgen de winkeliers de eerste klappen. Tel daarbij je eerdere vaststelling van ‘de man met een jackie en sjekkie’ en het gebrek aan hogere opleidingen in de stad en het is een neergaande spiraal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s