Gerrit Komrij, mijn beste vriend voor één dag


komrij,,Zondag opent hij de tentoonstelling, maar zaterdagmorgen komt hij al, want hij wil zoveel mogelijk antiquariaten in Dordrecht bezoeken. Kun jij hem een dagje bezig houden?”, vraagt de museumdirecteur mij op een maandagochtend in december 2004. Als PR-man van het Dordrechts Museum (wat ik in die tijd was) kan ik zoiets natuurlijk niet weigeren. Mijn ‘tuurlijk’ rolt dan ook zonder aarzeling over mijn lippen, maar in mijn bovenkamer begint het te spoken. Moet ík een dagje optrekken met de door mij zo bewonderde schrijver en dichter Gerrit Komrij, winnaar van de prestigieuze PC Hooft-prijs, voormalig Dichter des Vaderlands, subliem columnist, gevreesd criticus en virtuoos spreker? Die man vindt mij vast oersaai, een ‘provinciaaltje’, een mug op het behang. Na vijf onrustige nachten sta ik die zaterdagochtend met omgekeerde maag, veel te vroeg op het station. Ik heb mij geestelijk voorbereid op een zich moeizaam voortslepend dagje, maar dat pakt anders uit. Nog geen drie seconden na onze ontmoeting weet ik dat Komrij een vriendelijk mens is. ,,Zeg maar Gerrit hoor. Leuk om weer eens in Dordrecht te zijn. Ik heb hier ooit een boekwinkel geopend en meermalen opgetreden in Bibelot. Bestaat dat nog? Zullen we eerst een hapje gaan eten?” Na het ontbijt (,,Heeft u ook een wijnkaart?”) is het tijd voor een lange mars langs de vele boekwinkeltjes en café’s (,,Schenkt u ook Portugese wijn?”) die Dordt rijk is. Overal wordt hij warm ontvangen en hij wekt bij alle winkeliers en klanten, de indruk dat we ‘twee ouwe vrienden op stap’ zijn. In de loop van de dag krijg ik steeds meer het gevoel dat hij mij rondleidt in plaats van andersom, want we komen zelfs in antiquariaten waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden. We sluiten af in een visrestaurant waar de wijn rijkelijk vloeit. Bij het afscheid nodigt hij me uit om eens naar zijn huis in Portugal te komen. Ik vraag hem of ik mijn vrouw ook mag meenemen. Hij antwoordt met de woorden. ,,Ach m’n jongen. Je hebt een vrouw. Niet erg hoor… dat komt in de beste families voor.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s