Hoe haal je die museumgangers de binnenstad in?


OnderwijsmuseumNet als de bij de Ark, waarover ik het gisteren in mijn column had, speelde ook bij de komst van het Nationaal Onderwijsmuseum naar Dordrecht de factor toeval een grote rol. Het is eigenlijk een troostprijs omdat het University College aan onze neus voorbij ging. Rotterdam won die tweestrijd en wilde dat prestigieuze opleidingsinstituut zelfs zó graag binnen halen dat dit ten koste mocht gaan van het Onderwijsmuseum. Dat bevond zich namelijk in een monumentaal pand aan de Nieuwemarkt aldaar en dat was nou precies de plek die Rotterdam voor het University College voor ogen had.
En (net als bij die Ark) reageerde Dordt adequaat op dat buitenkansje: ,,Wij hebben nog een aardig stekkie aan de Burgemeester de Raadtsingel staan. Als jullie nou naar Dordt komen gaan we dat gebouw (De Holland dus) leuk opknappen en tot die tijd mogen jullie aan de Nieuwe Haven zitten.”
Een onderwijsmuseum zou je in eerste instantie (net als die Ark) misschien ook niet zo een, twee, drie aan deze stad koppelen, want Dordt is nu niet bij uitstek hét onderwijsbolwerk van de lage landen, al hebben we met het Johan de Witt-gymnasium uit 1253 toch maar mooi het oudste gymnasium van Nederland in huis. Hoe dan ook, het Holland-gebouw is er mee gered en dat is op zich al meegenomen.
Op de Rotterdamse locatie trok het Onderwijsmuseum 40.000 bezoekers per jaar en het zou mooi zijn als dat in Dordt ook zou lukken. Nog mooier zou het zijn als een deel van die bezoekers (net als bij die Ark) zou kunnen worden verleid om de binnenstad te komen bezichtigen. Maar dat is straks nog best een eindje lopen vanaf de burgemeester De Raadtsingel. Voor de museumgangers is het best verleidelijk om, na bezoek, snel weer het station op te zoeken en Dordt te laten voor wat het is. Dan hebben middenstand en horeca in Dordt er dus nauwelijks voordeel van.
Een pendeldienst richting binnenstad (bij de prijs inbegrepen?), in samenwerking met Het Hof (DiEP) en de andere musea (gezamenlijk arrangementje?), zou hier enige uitkomst kunnen bieden.

 

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s