Meer standbeelden in mijn stad graag


Marnix_van_st__aldegondeOud-leraar en plaatsgenoot Herman van Duinen zou graag een nieuw standbeeld in Dordrecht willen zien. Midden op het Statenplein zou, als het aan hem ligt, een beeld moeten verrijzen van Willem van Oranje, met naast hem Marnix van Sint Aldegonde. Perfecte timing van Van Duinen, aan de vooravond van de geboortedag van Nederland. Op 19 juli, vandaag over een week dus, is het precies 440 jaar geleden dat in Het Hof in Dordrecht de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden en op die dag in 1572 is dus goed beschouwd het fundament van onze natie gelegd.
Schrijver, diplomaat en geleerde Van Sint Aldegonde hanteert tijdens die vergadering, als gezant van Willem van Oranje, de voorzittershamer en spreekt op indrukwekkende wijze de afgevaardigden van twaalf steden toe. In zijn toespraak draait het vooral om godsdienstvrijheid, maar valt ook het moedige besluit om zich tegen de Spaanse bezetter te keren.
Tot zover dit lesje geschiedenis, waarbij ik eerlijk toegeef dat ik dit ook allemaal niet tot in detail wist, maar met hulp van het internet en die paar geschiedenisboeken in mijn kast, kom ik nog een heel eind. Ik kan me wel vinden in de wens van Van Duinen, al zou je natuurlijk kunnen twisten over de plek van een dergelijk beeld. Op het Statenplein moeten ook evenementen (al is het maar een beachvolleybal- of straatvoetbalwedstrijd) kunnen plaatsvinden, dus kan zo’n beeld behoorlijk in de weg staan. Wellicht zijn Het Hof of de Kloostertuin geschiktere locaties. Los van dit alles maakt Van Duinen iets in mij wakker. Ik vind dat deze stad haar helden uit het verleden te weinig met standbeelden eert. Beelden geven onze geschiedenis een ‘gezicht’. Johan en Cornelis de Witt op de Visbrug en Ary Scheffer op ‘zijn’ plein leven voort in hun driedimensionale weergaven en wij leven ‘met’ hen. Kortom, méér standbeelden in mijn stad graag, van onze schilders Aelbert Cuyp, Nicolaes Maes en Ferdinand Bol, van onze grootste schrijver Kees Buddingh’ en van Nico Broekhuysen die het korfbal uitvond. Nee, ik leef niet in het verleden. Ik leef in het heden… een heden dat mede vorm kreeg door deze iconen uit het verleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s