Sparretje aan ‘de Bleek’ is méér dan een buurtsuper


Blekersdijk_13Natuurlijk kan ik geen pleidooi houden voor een vestigingsverbod van supermarkten binnen een straal van, pakweg 300 meter van de Blekersdijk. Toch zou het me aan het hart gaan als die kleine buurtsuper aan ‘de Bleek’ ten onder zou gaan aan de komst van een supermarkt in Post120, het voormalige postkantoor, aan de Johan de Wittstraat. De kleine Spar aan de Blekersdijk is een begrip in het noordelijk deel van de binnenstad en de 19de eeuwse schil. En ondanks het feit dat het er best wel wat duurder is dan die andere supermarkt in de binnenstad, kiezen veel buurtbewoners er bewust voor om ‘hun’ supertje te steunen door er niet hun grote, maar juist en vooral hun ‘kleine boodschappen’ te halen. Dit juist omdat ze zo gesteld zijn op het voortbestaan van de mini-markt, waar de sfeer altijd goed is, waar altijd tijd voor een praatje is en waar het personeel nét dat beetje meer klasse heeft dan bij de grote concurrenten. En natuurlijk kun je zeggen dat het ‘jammer maar helaas’ is voor eigenaar Martin van der Laan als zich in Post120 een supermarkt van duizend vierkante meter zou vestigen, die het zich ongetwijfeld kan permitteren om onder de prijs van die kleine Spar te gaan zitten. Dat heet concurrerend ondernemen en dat hoort er nu eenmaal bij in een vrij land. Van der Laan stelt dat nóg een grote supermarkt, zo dichtbij, hem uiteindelijk de kop zal gaan kosten en dat is geen gezeur, maar gewoon keiharde realiteit. Het is namelijk geen geheim dat het al jarenlang hard sappelen is voor de Spar-uitbater, die toch al het hoofd moest bieden aan concurrent Albert Heijn, dat sinds de verhuizing van Voorstraat naar Achterom, toch een paar honderd meter dichterbij gekomen is. Ik wil mijn column niet misbruiken door reclame te maken, maar wat ik wel kan zeggen is dat het supermarktje aan de Blekersdijk méér is dan louter een winkel: het is een ontmoetingspunt en alleen al om die reden belangrijk voor de samenhang in de buurt. Ik blijf ze steunen en ik hoop dat mijn buren daar ook zo over denken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s