Proosten op ‘jarig’ Nederland en ‘moedertje’ Dordrecht


partyVandaag is Nederland jarig. Ja, echt waar, het is vandaag precies 440 jaar geleden dat in deze stad, om precies te zijn in het Augustijnenklooster van Het Hof, de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden. Op de keper beschouwd werd op deze dag een natie geboren die uiteindelijk (al was dat veel later pas) uitgroeide tot wat wij nu met z’n allen het Koninkrijk der Nederlanden zijn gaan noemen.
De eerste onafhankelijke vergadering van De Republiek der Nederlanden (op 19 juli van het jaar 1572 dus) was eigenlijk een veredelde en overigens ook gewaagde protestbijeenkomst tegen de heerschappij van de Spaanse heerser en onderdrukker Filips II. Had deze vergadering, die dus uitmondde in het uitroepen van ‘De Republiek’, nooit plaatsgevonden, dan zongen we vandaag de dag geen Wilhelmus, dan liepen we geen oranjepolonaise rondom voetbalstadions en dan zouden wij op 30 april niet aan het koekhappen, maar gewoon aan het werk zijn. Enkele maanden geleden riep ik al op om aan die ‘verjaardag van Nederland’ een heus feest te koppelen. Dat was misschien een beetje kort dag voor vandaag, maar het is toch leuk om te constateren dat deze historische gebeurtenis in ieder geval niet helemaal ongemerkt voorbij gaat. Stadsdichter Marieke van Leeuwen maakte een mooi gedicht, DiEP (voorheen Stadsarchief) deelt appeltjes van Oranje uit en er kan ook van een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt ‘jubileumchocolaatje’ worden gesnoept. Ik vind het allemaal prachtig en beschouw het als een goede opmaat voor meer. Binnen nu en enkele jaren zou er toch een landelijk vermaard knalfeest moeten ontstaan waarmee Dordrecht zich voor eens en altijd op de toeristische kaart zet, een feest dus in de traditie van Leiden (Ontzet) en Brielle (‘bevrijdingsfeest’ Watergeuzen) waar duizenden, nee tienduizenden mensen op af komen. Het Hof moet daarbij (ook in de educatieve zin van het woord) centraal staan, maar wat mij betreft beleeft heel Dordt jaarlijks een uitbundige zomerweek waarin het bruist van de activiteiten: muziek, een middeleeuwse markt, veel lekkere hapjes en een special drankje van Rutte om te proosten op de geboorte van Nederland en op ‘moedertje’ Dordrecht.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s