Jan van Zurk had toch helemaal niks met de dood?


Jan van Zurk overleden? Dat kan helemaal niet. Hoe moet deze stad nou in hemelsnaam verder zonder deze mooie, levenslustige en betrokken inwoner? En dan heb ik het nog niet eens over al die mensen die zoveel van hem hielden… die mensen van wij hij zoveel hield, zijn twee zoons, zijn dochter, zijn geliefde, zijn vele vrienden. Hoe kan ik nog door de binnenstad wandelen in de wetenschap dat ik hem nooit meer zal begroeten? Jan van Zurk tegen het lijf lopen in hartje stad, die gebronsde kop, die bulderende lach, die oprechte belangstelling voor zijn medemens, en die onvermijdelijke kritische noot, dat hóórt gewoon bij Dordt, dat is een prettig onderdeel van het dagelijks bestaan.
Doorlopen was nooit een optie. Dat wílde je ook niet. Een ontmoeting met Jan was geheid ‘pas op de plaats’ maken en het gesprek aan gaan. Nee, niet uit beleefdheid, geen ‘praatje voor de vaak’, maar altijd een echte ontmoeting, doelbewust en doelgericht. En waarover ging het dan eigenlijk helemaal? Tja, over van alles… over het mooie leven, over reizen, over ‘zijn’ Dordt en wat hier allemaal beter kan en beter moet, over een schilderij in ‘zijn’ museum, over een voorstelling van ‘zijn’ Inter Amicos, over gedoe in ‘zijn’ zwembad, over plannen met ‘zijn’ park Merwestein.

Nee joh, Jan van Zurk is er gewoon nog. Hij bevindt zich ergens op een terras met een goed glas wijn, voluit pratend of misschien juist zwijgend en genietend van de zon. Nee, natuurlijk is Jan van Zurk niet dood. Hij zit op een zeilboot ergens in de Stille Oceaan of hij loopt met zijn lief te
kuieren in een Frans of Italiaans dorpje, op zoek naar het plaatselijke museum en een goed restaurant voor na afloop.
Trouwens, hij zelf had er ook helemaal niks mee… met de dood. Jan had álles met het leven en leefde zijn levensreis ten volle, eigenlijk alsof het altijd hoogzomer was. Energie, inspiratie en levensliefde. Dat is Jan in drie woorden. Zo iemand kan niet dood zijn, dat mag niet, want daar zijn wij ‘achterblijvers’, daar is Dordt simpelweg nog niet klaar voor.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s