Het Havenbad Aalborg is ‘helemaal Stadswerven’


havnebad%20aalborg

Er zit vast asfalt in mijn bloed, want tijdens vakanties heb ik meestal snel genoeg van stilte en natuurschoon en verlang ik na enkele dagen alweer ernstig naar winkels, terrasjes en straatgeroezemoes. Aangezien mijn dochter aan datzelfde euvel lijdt, valt vaak al gauw de beslissing om een stadje te bezoeken. Het leukst vind ik plaatsjes die qua ligging en inwonertal enigszins vergelijkbaar zijn met Dordrecht. Noem het vakverdwazing, maar ik vind het nu eenmaal interessant om te kijken hoe men, juist in vergelijkbare steden, omgaat met de problemen die wij ook kennen en hoe men de eigen specifieke charmes aldaar weet te etaleren. En zo liep ik ineens in het Deense Aalborg, een stad aan het water in het noordelijke gedeelte van Denemarken. Goed, Aalborg ligt niet echt aan een rivier, maar wel aan een zeearm die qua breedte met onze Merwede te vergelijken is. Net als Dordrecht is ook Aalborg ‘opgebouwd’ in een halvemaanvorm vanaf het water en kun je er, net als bij ons, langs de rivier (in dit geval dus die smalle zee-inham) wandelen. Het meest duidelijke verschil met Dordt is dat het winkelgebied naadloos overloopt in een terrasrijke wandelboulevard aan het water, plus het feit dat er aan die waterkant veel meer leven is. Zo ontwaarde ik, gelegen tussen twee aangemeerde historische schepen, iets heel bijzonders, namelijk een stadsstrand of beter gezegd een soort zwembad. Eigenlijk was het een soort ponton in het water, waarvan de zijkanten als filters dienden om het zwemwater (dat dus van buiten uit door die wanden naar binnen sijpelt) schoon te houden. Alles, zo legde iemand mij uit, duurzaam gebouwd met materialen die mij erg deden denken aan het natuur- en milieucentrum Weizigt. Er waren ook een terrasje, een sauna, kleedkamers, toiletten en een soort platformpje met strandstoelen. De Aalborgse jeugd zwom en ‘flaneerde’ er op deze zonnige dag naar hartenlust. Op een groot bord werd uitgelegd dat het ‘Havnebadet Aalborg’ op zonne-energie werkt en dat het bad bekostigd is door de gemeente in samenwerking met alle grote bedrijven uit de stad.
Helemaal Stadswerven, was de eerste gedachte die in mij opkwam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s