‘Prada in de polder’ was hier nooit levensvatbaar


drievriendenhofNog altijd ben ik er van overtuigd dat juist het kleinsteedse karakter van Dordrecht, deze stad zo uniek maakt. Als binnenstadsbewoner ervaar ik mijn Dordt als een ouwe jas die uiterst comfortabel zit, al begint het onder de oksels wel een beetje sleets te worden en zijn er hier en daar wat gaten ontstaan. Sleets zijn bijvoorbeeld die winkelstraten die ooit zoveel welvaart uitstraalden en nu niet meer dan een schim uit een wegstervend verleden zijn. Die gaten in mijn jas zijn de plekken waar winkels verdwenen en waar alleen affiches op de etalageruiten met daarop teksten als ‘opheffingsuitverkoop’ of ‘laatste kans!’ nog doen herinneren aan de identiteit van de neringdoende. ,,Wie zat daar nou toch ook alweer? O ja, dat was een kledingzaak.”
En dan die Drievriendenhof. Het moest allemaal één groot mode-instituut worden, waar de ‘rijke’ Dordtse jeugd shophoppend en mobiel bellend op jacht zou gaan naar topmerken in de mode. Maar het concept ‘Prada in de polder’ was achteraf toch niet zo’n denderend concept, want Dordtenaren, ja óók jonge Dordtenaren, maken op financieel gebied nu eenmaal barre tijden door en waren, al dan niet erfelijk belast, toch al een beetje van de jekkies en de sjekkies en van de ‘twee halen één betalen’. Jong of oud, je blijft toch Dordtenaar nietwaar? Nou is achteraf praten altijd makkelijk, maar ook al ten tijde van de restyling van de Drievriendenhof voorspelde ik dat het niet lang zou duren alvorens de eerste gaten in dat Dordtse modebastion zouden gaan vallen. En wie vult ze op? Voorlopig worden we een beetje voor het lapje gehouden met mooie meubeltjes die in een van de lege winkelpanden zijn neergezet om toch nog iets van glitter en glamour uit te stralen. Nee, de tochtpoort Drievriendenhof is nooit een heus modebolwerk, maar eerder een symbool van bestuurlijk falen geworden. Ergens op het Stadskantoor moet toch een ambtenaar hebben rondgelopen die het toenmalige college wist wijs te maken dat het een wereldidee was om al die mondaine modemerken op één plek bijeen te brengen. Ben benieuwd wat hij nu doet. Ik hoop chef steunzolen bij de Schoenenreus.

FOTO: DaVinci

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s