‘Die nieuwe bewoners hebben niks met dit hofje’


Wilhelmina StichtingNiet het oudste, maar misschien wel het mooiste hofje van Dordrecht is dat van de Wilhelmina Stichting aan het Kasperspad. Toen het in 1926 werd opgericht waren de 34 huisjes op dit idyllische plekje bestemd voor dienstbodes die hier, na een dienstbaar leven in het huishouden van welgestelde families, hun oude dag mochten slijten. Tegenwoordig wonen er overwegend oudere echtparen die zich zeer bewust zijn van hun bijzondere woonomgeving en zich daar ook verantwoordelijk voor voelen.
De sfeer was er, de afgelopen tientallen jaren, vooral een van ‘gezamenlijkheid’ en trots, maar dat dreigt nu te veranderen. Met fraaie letters staat er nog altijd Wilhelminastichting op het hofje, maar met het beheer ervan heeft de regentenclub niets meer te maken, want het wooncomplexje wordt tegenwoordig gerund door woningstichting Trivire. Eigenlijk wordt het Wilhelminahofje al enkele jaren niet meer daadwerkelijk door de regenten beheerd, want sinds 2005 nam woningstichting Progrez (die in 2009 opging in Trivire) deze taak voor haar rekening. Omdat de Wilhelmina Stichting vanaf dat moment eigenlijk alleen nog maar in naam bestond werd tot een fusie besloten, die in de praktijk eigenlijk gewoon een overname is.
Bij het ondertekenen van de fusiedocumenten, nu alweer enkele maanden geleden, liet Trivire weten dat er voor de ‘hofresidenten’ in principe niets verandert, maar enkele bewoners zien dat anders. Er zouden de laatste tijd nieuwe huurders zijn ‘geplaatst’ die totaal geen affiniteit met het hofje hebben. ,,Wij zijn hier gewend om elkaar te groeten, om kleine probleempjes samen op te lossen,” zegt een bewoonster die liever anoniem blijft. ,,We wonen hier immers met vooral oudere mensen en we zorgen een beetje voor elkaar zonder al te opdringerig te zijn. Enkele nieuwe bewoners hebben daar helemaal geen boodschap aan. Zij hebben niks met het hofje en niks met die gemeenschappelijkheid. Zij huren een huis bij Trivire, meer niet, zodat de sfeer er op achteruit gaat. Daar maken wij ons ernstig zorgen over.”

12 reacties

 1. gisteren is er weer een ,heer bedreigd op de hof door de fam, die hier de boel regeer alleen
  die man heeft eerst een vrouw van 90jaar geholpen ,die was gevallen, en nu bedreigd word ,door een zoon van de dader ,die het hof teroriseert

 2. 30 juni in de avond – zeer warm – belde een bejaarde bewoonster, wegens ziekte zeer slecht ter been, 112. Zij zat in haar achtertuintje buiten in de schaduw want het huisje was erg benauwd, niet uit te houden. Maar zij kon niet zoals gewoonlijk naar een park gaan om buiten te zitten. Dus zij waagde het er maar op. Zij werd daar geschoffeerd door twee hofbewoners – die niet wilden weggaan. Ook niet toen een bezoeker en een andere hofbewoonster erbij kwamen, gealarmeerd door het gescheld. Pas toen 112 kwam, gingen zij haar tuin uit. Deze bejaarde vrouw zat heel rustig in haar tuintje en gaf geen enkele overlast. Zij had op het raam in haar tuin wat eerder een briefje opgehangen met de mededeling dat het verboden is ook volgens de hofregels en ook voor andere hofbewoners steeds in de tuin van een hofbewoonster te komen en dat zij camerabewaking/geluidsopnames had georganiseerd om te voorkomen dat zij in haar eigen achtertuintje werd lastiggevallen zoals al vaak eerder was gebeurd. Dat hielp dus niet. De twee andere hofbewoners kwamen eisen dat zij dat papiertje weghaalde en zij stelden dat zij wel het recht hadden steeds in haar tuin te komen. Trivire had hen daar toestemming voor gegeven, vertelden zij 112. Dat is natuurlijk niet zo.

 3. de genen die met de eisen kwamen zijn bemoei ziek ,en helpen de wilheminastichting om zeep
  zij zijn overal al uit hun huis geknikkerd,dat is bekend ,de helft van dordrecht weet dat,zij weet niet waneer ze moet stoppen ,iets werkt niet bij hun,ze hebben geen rem op hun gedrag.

  • Het is zeker zo dat die mensen raar en ongeremd gedrag vertonen en omwonenden op de hof al 12 jaar lastigvallen. Als half Dordt weet hoe zij zijn en dat zij overal uit huis zijn gezet, is het wel heel raar dat zij op de hof sinds 2005 tot op heden nog steeds zo mogen terroriseren. Ook vreemd dat hun beschuldigingen van omwonenden en bezoekers altijd door verhuurder en politie worden ondersteund en geloofd. Dat een bewoonster zelfs een advokaat moest inschakelen omdat dit zo ging. Verhuurder en politie weten kennelijk helemaal niets over hun achtergrond, over hun vroegere woongedrag. Waarom niet? Als half Dordt dat wel weet..

  • Bij de politie en bij de verhuurder is niet bekend dat deze mensen – voor zij jaren geleden op deze hof kwamen wonen – ook al hun buren mishandelden, ongeremd gedrag vertoonden en dat zij vroeger meermaals hun huis zijn uitgezet. Als dat wel bekend was dan zou er een overlastdossier over hen zijn. Dan hadden zij geen toestemming gekregen om op deze hof te komen wonen, jaren geleden. Waar het zo gemakkelijk is anderen te hinderen! Waar zoveel fysiek gehandicapte, kwetsbare bejaarden wonen. Ook zouden verhuurder en politie in dat geval alle beschuldigingen die door deze mensen zijn geuit – tav omwonenden op deze hof – niet steeds zonder onderzoek hebben geloofd. En de klachten over hun gestalk, de mishandeling, niet jarenlang hebben genegeerd. Verhuurder en politie hebben de beschuldigingen door deze mensen verteld jarenlang geloofd. Zijn als middel gebruikt door hen om te stalken. Dat blijkt uit de dossiers. Kortom: er is niets bekend over hun gedrag voor zij op de hof kwamen wonen.
   Misschien zijn er wat vage geruchten over hen – bij omwonenden die vroeger wat hinder van hen ondervonden?
   Maar dat nooit meldden bij verhuurder/politie/burenbemiddeling/advokaat, dus.

   Het is mogelijk dat zij op deze hof brutaler zijn geworden omdat het hen steeds lukte de verhuurder en de politie voor de gek te houden.en zo ook een paar andere omwonenden..

   Er wordt vaak onbewijsbare achterklap verteld over allerlei op de hof.

   Bv. hier: als het echt zo is dat deze bewoners heel vaak hun huis uitgezet zijn, vroeger, wegens ongeremd gedrag, dan zou dat toch bekend zijn bij de politie.

   • als je accosiaal bent breek je de nieuwe keuken eruit zoals dezemensen en verkoop je hem ,dan kan trivire lekker niks doen

 4. deze mensen zijn zeker wel eens vertrokken uit hun huis wegens ongepast gedrag ,dat weet iedereen ,wij denken dat ze overal de baas willen spelen , de zogenaamde kouwe kak figuur , die zij uitbeelden

 5. Duidelijke info – aantoonbaar waar – over een slecht woonverleden elders van bewoners die zich nu op de hof asociaal gedragen kan worden doorgegeven aan politie, Trivire en advokaat Hulsman. Waarbij gevraagd kan worden anoniem te worden gehouden als er angst is voor repressailles. Misschien helpt dergelijke info? Tenslotte.

  Het wangedrag van enkele asociale bewoners op de hof de afgelopen jaren is overigens al jaren bekend bij politie, Trivire en Hulsman en is ook aangetoond dmv bewijzen. Trivire is verplicht het woongenot van verhuurders te beschermen en is al jaren in gebreke gebleven. De politie heeft geen tijd hiervoor. Dus worden kwetsbare bejaarden hier “gewoon” al jaren
  weg getreiterd of ze worden ziek door de stress als ze niet weg kunnen. En hebben ellendige laatste jaren. In die deels verkrotte huisjes.

  Sommige woningbouwcorporaties doen wel iets tegen asociale, stalkende bewoners. Andere laten het voortduren. Kijk maar op het Forum Rijdende Rechter. Wat er allemaal kan gebeuren. Soms wordt er wel tijdig ingegrepen, soms niet.
  Er is al in 2010 een zeer goede advokaat wegens de asociale toestanden op de hof te hulp geroepen door een bewoonster. Die is jarenlang door Trivire vrijwel genegeerd.

 6. Echt:: er wonen ook diverse sociale en beschaafde bejaarden op deze hof. Die kunnen niet zomaar verhuizen. Wegens die toestanden. De meeste huisjes zijn bestemd voor alleenstaanden.
  De speciale wachtlijst voor de hof waar vroeger altijd gegadigden ( vaak kennissen van bewoners) op stonden is nu leeg.

 7. Kijk wel uit als u een huisje huurt.
  U mag tegenwoordig op de bovenverdieping van uw huis nl. in principe geen bezoek toelaten. Het is een erg lastige situatie!

  TOELICHTING
  De meeste huisjes delen twee aan twee een gemeenschappelijk trappenhuis. Om van hun woonruimte op de begane grond naar hun bergzolder te komen moeten ze over een trap die ze met hun buur delen.
  Deze bijzondere situatie was bij de bouw goedkoper en spaarde ruimte uit.

  De bergzolder wordt ook als een soort woonruimte gebruikt. Er staat sinds de jaren vijftig een nood douchecabine en de wastafel is daar. Ook zetten bewoners daar boven zaken neer waar beneden geen plaats voor is, zoals: wasmachine, diepvries, koelkast, kleerkasten, werktafel, apparatuur en gereedschap. En sommigen zetten er ook hun eigen bed of een logeerbed voor gasten neer.

  Het is echter mogelijk dat u als bewoonster een buurvrouw treft die poedelnaakt in dat gemeenschappelijke trappenhuis wil lopen. Niet leuk voor u. Die verbiedt u dan bovendien uw bezoek, mantelzorger of gast, op de trap toe te laten. Nl. als het een man is. Want die wil alleen naakt door vrouwen gezien worden, al is dat ook wat raar.

  Vroeger toen de regenten de hof nog beheerden mochten bewoners natuurlijk niet naakt over de gedeelde trap lopen. Ook mochten ze hun buur natuurlijk niet verbieden bezoek toe te laten op de trap. De regenten waarschuwden bewoners vooral een peignoir of kleding aan te doen als ze na het douchen naar beneden liepen. Omdat ze daar allerlei mensen konden tegenkomen.

  En natuurlijk mocht elke bewoner de trap normaal gebruiken en mensen toelaten op de bergzolder, die nu eenmaal deel is van de woonruimte.

  Maar Trivire is helaas van mening dat een buur naakt op de trap moet kunnen lopen en mag eisen dat er geen bezoek van een ander op de trap komt. Al is dat wel raar. En ook erg hinderlijk. En vinden diverse bewoners dat wel een erg achterlijke nieuwe regeling.

 8. Wij als toch wel tevreden bewoners, van de Wilhelminastichting zijn alweer verbijsterd over de ingezonden brief van maart 2019.
  Zo krijg ons hofje onterecht een slechte naam.
  Kees zou het mogelijk zijn als wij 3 vrouwen een persoonlijk gesprek met jou hierover praten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s