Of ik mijn straatje wil schoonhouden? Tuurlijk


oude prent dordrecht

De stad, de auto en de consument. Nee, dat is niet de titel van een toneelstuk van Fassbinder, maar in drie woorden samengevat het onderwerp van een bijeenkomst van vastgoedeigenaren en ondernemers die eerder deze week bij elkaar kwamen om met elkaar van gedachten te wisselen over de toekomst van de binnenstad en over de gemeentelijke plannen op verkeersgebied. Volgens de ondernemers ligt de oplossing van alle problemen zo’n beetje bij die heilige koe: méér doorrijden, overal bij kunnen en gratis parkeren. Pas als dat allemaal weer kan en mag, zal de ooit zo trotse winkel- en uitgaansstad Dordt weer uit haar as herrijzen. Gooi open die pollers in het centrum, bouw méér rotondes en leidt nóg meer blik met nóg betere bewegwijzering richting nog grotere parkeergarages waar je na half zes ’s avonds geen cent meer hoeft te betalen. Eigenlijk roepen de ondernemers in koor, zonder dat letterlijk uit te spreken: ‘We moeten terug naar hoe het ooit was, want al die inspanningen in de afgelopen vijftien jaar om het centrum leefbaarder en aantrekkelijker te maken voor bezoekers en bewoners hebben hebben horeca en middenstand geen goed gedaan.’
Hoe mis kun je het hebben? Ik ben nu al nieuwsgierig naar de reacties op deze column, omdat ik al die auto-adepten natuurlijk de ultieme voorzet geef die ze met grote gretigheid zullen inkoppen. ,,U bent binnenstadsbewoner en denkt vooral aan uw eigen belang. U wilt uw straatje letterlijk en figuurlijk schoon houden.” Dat laatste zal ik niet ontkennen, maar het wil er bij mij niet in dat de stad er op vooruit zal gaan als het blik er weer de overhand krijgt. Uit onderzoeken (zowel nationaal als internationaal) is gebleken dat steden die voor autovrij, of op z’n minst autoluw hebben gekozen winst boekten in aantrekkelijkheid, leefbaarheid en bezoekersaantallen. In Nederland is Groningen daar een goed voorbeeld van, in Groot-Brittannië hebben ze er nóg meer ervaring mee. Op de website carfree.com kunt u zelf zien hoe grote en middelgrote Britse steden die ooit de keuze maakten om de auto uit het centrum te bannen, er uiteindelijk alleen maar op vooruit gingen.

FOTO: De foto dateert uit 1937 en zo te zien was de drukte zo toegenomen dat zelfs een politieman het verkeer moest regelen (Uitgever: Van de Weg)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s