Heeft het Papendrechts college op een kreupel paard gewed?


planePolitieke zwangerschappen kunnen soms lang duren. Neem nou die Joint Strikefighter (JSF). Hoe lang zit dat ding nu eigenlijk al niet in de baarmoeder? Dat moet toch al minstens een jaartje of tien zijn. Onze luchtmacht ziet dat handige gevechtsvliegtuigje al sinds eind vorige eeuw graag komen als opvolger van die goeie ouwe F16. Da’s trouwens ook best een geinig toestelletje hoor: goeie stoelen, kek knuppeltje en zo, maar het ding heeft een beroerde airco en d’r zit niet eens zo’n handig uitschuifklepje voor je koffie in, dus een beetje luchtmachtpiloot durft zich er nauwelijks nog mee te vertonen. En dus ging de politiek – al weer heel wat kabinetjes geleden – vol voor die JSF en steken wij, belastingbetalers, al jarenlang een heleboel centjes in de ontwikkeling – zeg maar de bevruchting, zwangerschap en bevalling – van dit Amerikaanse oorlogsspeeltje. Met z’n allen hebben we er inmiddels al 800 miljoen euro voor opgehoest. Enkele maanden geleden maakten de SP, de PvdA, de PVV, GroenLinks en de Partij voor de Dieren duidelijk niet verder te willen deelnemen aan het ontwikkelen en het testen van de JSF en dat kan wel eens pijnlijk uitpakken voor de gemeente Papendrecht die haar lot ernstig aan dat nieuwe vliegtuig verbonden heeft.
Papendrecht sloot vorig jaar namelijk een deal met Fokker, dat – mocht die JSF er daadwerkelijk komen – onderdelen van het toestel gaat fabriceren. De overeenkomst tussen Papendrecht en Fokker komt er op neer dat de gemeente een stuk grond koopt en daar een nieuw hoofdkantoor neerzet. Fokker zou dat dan voor een leuk prijsje gaan huren. Kassa voor Pape City. Of niet? De Papendrechtse GroenLinks-fractieleider René van Engelen vreest het laatste en spreekt van een levensgevaarlijke investering. Volgens hem zou het allemaal nog wel eens rampzalig voor Papendrecht kunnen uitpakken als een nieuw kabinet straks besluit om van die JSF af te zien. Verkiezingspraat of heeft het Papendrechtse college haar miljoenen (het exacte bedrag is geheim) op een kreupel paard ingezet? Voor Papendrecht zou de uitslag van de landelijke verkiezingen op 12 september wel eens van cruciaal belang kunnen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s