Dordt redt het niet door louter Dordt te zijn


Boekenmarkt

Met onderzoekjes kun je als journalist veel kanten op: je kunt het negatieve er uit trekken, dan heb je nieuws, maar je kunt ook het positieve benadrukken. Dat is óók nieuws, maar dan meestal toch wat minder spectaculair. Als u dagelijks met de trein naar uw werk gaat en u komt daar op tijd aan, dan is dat op zich niet zo’n boeiend gegeven in een land waar de treinen over het algemeen redelijk op schema rijden. Van uw, laten we zeggen 22 maandelijkse werkdagen lukt het u misschien 21 keer om, zonder problemen, op tijd bij uw baas te arriveren. Zo nu en dan gaat het mis en ziet u uw beoogde boemeltje nét het perron verlaten: u kwam er halverwege de wandeling naar het station achter dat u uw pyjamabroek nog aan had of die vervelende buurman viel u bij het tuinhek weer eens lastig omdat hij het nog steeds niet kan verkroppen dat uw bouvier vorig jaar per ongeluk zijn zoontje heeft opgegeten. Tja, dan kom je te laat en dat is relatief zeldzaam, héél vervelend en dus nieuwswaardiger dan al die keren dat u wél op tijd was. Het is misschien een wat lange intro voor een column over een rapport met daarin conclusies over de economische betekenis van toerisme en recreatie in Zuid-Holland Zuid. Daaruit blijkt dat toeristen hier vorig jaar 26 miljoen euro minder hebben besteed dan in 2007. Da’s een negatief gegeven en dus nieuws.
Uit datzelfde rapport blijkt dat het aantal overnachtingen in deze regio in 2011 is gestegen tot 600.000. Dat is héél positief, want 16% meer dan in 2007 en dus is dat, hoewel véél minder spectaculair dan die 26 miljoen aan gemist geld, óók nieuws. Natuurlijk, het is crisis en ja, de zomer was ronduit slecht. Daar doe je niks aan. Waar wél wat aan te doen is, is de toerist een completer beeld van het totaalaanbod voorschotelen. Monumentaal Dordt met haar geschiedenis en schilderkunst, de Biesbosch, die imposante rivieren, dat oogstrelende Alblasserwaards landschap en die Kinderdijkse molens vullen elkaar nog te weinig aan. De parels liggen er… alleen de ketting ontbreekt nog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s