DuPont ligt dichter bij uw bedje dan u zou willen


large_wrapseal

Als je aan DuPont komt, kom je aan mijn boterham.” Opmerkingen over de gevaren die dit chemiebedrijf met zich meebrengt, worden niet door iedereen gepruimd, zo blijkt uit de vele brieven en mailtjes die ik, na kritische columns over dit bedrijf, heb ontvangen. DuPont is blijkbaar een beetje heilig in Dordt. Toch blijf ik vinden dat dit bedrijf niet thuis hoort in dit druk bevolkte gebied. Ik besef dat de firma hier ooit hemelhoog juichend binnen is gehaald en dat héél veel Dordtenaren hier de afgelopen decennia emplooi vonden en op basis van hun betrekking een mooi leven opbouwden. Maar de tijden zijn veranderd: stad en streek zijn in de loop der jaren groter geworden en zonder dat het bedrijf ‘fysiek’ verhuisde, verhuisde het, als gevolg van die groei, eigenlijk toch. DuPont ligt vandaag de dag meer ‘binnen de bebouwde kom’ dan ooit tevoren en het gevaar ligt véél dichter bij uw bedje dan u eigenlijk zou willen. Speciaal voor die mensen die nu alweer boos achter hun computer zitten om mij op hoge toon van repliek te dienen, wil ik graag nog benadrukken dat de veiligheidsmensen van DuPont hun werk zeer serieus nemen. Ik heb al menig rondleiding door het bedrijf meegemaakt en met eigen ogen geconstateerd dat men bij DuPont op veiligheidsgebied zeker niet lichtzinnig te werk gaat.
En tóch vertrouw ik het niet. Het feit dat er jarenlang vijftig procent te veel uitstoot geweest is van de stof hexafluorpropeen (geloof me, dat wilt u niet inademen) en dat deze lekkage wellicht al twintig jaar gaande is, doet mij niet geruster slapen. En wat te denken van die 3000 kilo waterstoffluoride die enkele maanden geleden ‘per ongeluk’ in de Beneden Merwede terecht kwam? Bij huidcontact kan dit spul zelfs tot in het bot doordringen en zelfs lage concentraties zijn levensbedreigend. ,,Maar dat soort ongelukjes zijn zeldzaam,” hoor ik een woordvoerder alweer op geruststellende toon roeptoeteren. O ja, hoe zeldzaam dan? We zullen het nooit weten en ook zullen we nooit weten wat er in het verleden al niet ‘gepasseerd’ is. En dát is nou precies de reden van mijn zorg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s