Zoek zelf maar uit hoe u op de Essenhof komt


future-bus

Privatisering is een mooi woord, maar dat is dan ook het enige positieve dat ik er over kan zeggen. Gemeentelijke instanties moesten de afgelopen jaren, naar Amerikaans voorbeeld, zo nodig over in particuliere handen. En dus waren ‘onze’ woningdistributeur, energievoorziener, vuilophaler en buschauffeur ineens ambtenaar af. Marktconform opereren was het nieuwe credo, met een efficiëntere en ook in de toekomst nog betaalbare dienstverlening in het vooruitzicht.
Hier en daar zal dat ongetwijfeld ook best gelukt zijn, al heb ik het gevoel dat het vooral ‘managers’ en niet consumenten zijn die van privatisering beter zijn geworden. Woningbouwverenigingen, busvervoerders en energiebedrijven stelden topmanagers aan die topsalarissen moesten verdienen ,,Nee, voor minder dan vijf ton kom ik m’n nest niet eens uit, dan kan ik net zo goed bij Shell blijven.”
Als die topmanagers hun doelstelling haalden lager er topbonussen te wachten en als ze faalden (zelfs als ze de boel naar de vernieling hielpen) werden ze naar huis gestuurd met enorme zakken geld om op de Bahama’s hun zonden nog eens te overdenken. En zo kom ik dus uit bij Arriva dat, sinds de ondergang van het gemeentelijk busbedrijf, nu alweer bijna zeven jaar voor het busvervoer in deze stad zorgt. Waar een gemeentelijke instelling nog enig oog heeft voor het belang van kleine groepen inwoners, gaat het bij Arriva om de keiharde pegels. En daarom stopt er geen bus meer bij begraafplaats De Essenhof, want die paar oudjes die daar komen om hun overleden familieleden te bezoeken, doen er niet toe. De kosten zijn simpelweg hoger dan de baten, dus die ouderen, vaak slecht ter been, moeten maar op een andere manier zorgen dat ze de Essenhof bereiken. Dat doet me denken aan dat besluit van Arriva (vorig jaar) om buslijn 1 op te heffen. Ook daar waren ouderen de dupe, want bewoners van zorgcentrum De Gravenhorst in Dubbeldam én van Dubbelmonde even verderop, moeten nu een half uur omrijden voor ziekenhuisbezoek.
In deze krant laat een gemeentewoordvoerder weten begrip te hebben voor de zienswijze van Arriva. Nee, ouwe stadsgenoten met klachten over openbaar vervoer, da’s gelukkig geen gemeentelijk probleem meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s