Vooral drugsrunner heeft ‘last’ van wietpas


WietpasHeeft Dordrecht baat bij de invoering van die wietpas of werkt het uiteindelijk contraproductief omdat de handel zich naar de straat en naar coffeeshops in de omliggende gemeenten verplaatst? Met een wietpas worden bezoekers verplicht geregistreerd met als doel drugtoeristen te weren.
Dat van die straathandel is voor een gemiddelde inwoner van de binnenstad natuurlijk moeilijk aan te tonen. Ik woon in de binnenstad maar ik weet heus wel dat zoiets zich niet ‘out in the open’ afspeelt, dus op dat gebied kan hooguit de politie enig uitsluitsel verschaffen. Wél is inmiddels duidelijk dat coffeeshops in gemeenten in de buurt van Dordt (bijvoorbeeld die in Zwijndrecht), het wat drukker gekregen hebben. Nee, niet eens van drugstoeristen, maar van Dordtse gelegenheidsblowers die helemaal geen zin hebben om zich te laten registreren. Ik begin er over omdat ik in de krant lees dat de Vlaardingse burgemeester Tjerk Bruinsma serieus overweegt om de wietpas in zijn gemeente niet in te voeren. ,,Bij mijn weten komen er geen hele volksstammen naar Vlaardingen om hasj te kopen’’, aldus Bruinsma. In Schiedam en Maassluis staan ze ook al niet te trappelen om de wietpas in te voeren. Waarin verschilt Dordrecht, op het gebied van de handel en wandel in wiet, dan van deze drie gemeenten? Heeft de Dordtse burgemeester Brok zich vergist in de gevolgen van zijn beslissing om op dit eiland de wietpas te introduceren? Ik denk het niet, al speelt drugstoerisme in de letterlijke zin van het woord (een Belg of een Duitser die ook eens een blowtje wil roken) hier nauwelijks een rol van betekenis. Wél werd Dordt sinds jaar en dag gefrequenteerd door uit Frankrijk en België afkomstige drugsrunners.Vraag me niet waarom dat is, want ik zit niet in die business, maar de relatief zuidelijke ligging van deze stad (die ook nog eens makkelijk aan te rijden is via de A16) speelt daar ongetwijfeld een rol in. Veel van die drugsrunners betrokken hun handel (rechtstreeks of via een tussenpersoon) bij Dordtse coffeeshops. Door die registratieplicht is dat nu een stuk moeilijker geworden. Alleen al daarom heeft Dordt baat bij de wietpas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s