Veronicaschip in Dordt… waarom niet voor altijd?


Veronica_schip-490x340Ik zal wel een sentimentele ouwe zak zijn, maar toch ging er wel even iets door mij heen toen ik vernam dat het ‘gouwe ouwe’ Veronicaschip De Nordeney deze week voor heel even afmeerde in Dordrecht op weg naar Amsterdam. Daar krijgt het een grote opknapbeurt en vervolgens wordt het motorloze schip verder naar Groningen gesleept waar het verbouwd gaat worden tot een soort muziekpodium annex televisiestudio en ik neem aan dat er ook wel iets van een Veronicamuseum in gaat komen. De Nordeney blijkt te zijn aangekocht door een investeringsmaatschappij, waar ook oud Veronica-discjockey en mediaondernemer Erik de Zwart deel van uitmaakt. De Zwart is ook woordvoerder van de nieuwe Veronica Schip BV, maar hij kan (of wil) nog niet zeggen wat de definitieve bestemmingshaven van het voormalige zendschip gaat worden.
Zo’n 35 jaar geleden lag de Nordeney ook al een tijdje in Dordrecht. In 1977 was het aangekocht door Dordtenaar Jacques Mooren van Handels- en Scheepvaartbedrijf Kalkhaven BV, die meteen na aankoop de Stichting Veronicaschip oprichtte met als doel de Norderney in de oorspronkelijke staat te ‘bewaren’. Daar is uiteindelijk weinig van terecht gekomen, maar het ouwe ‘piratenschip’ heeft in en rond Dordrecht toch nog enkele jaren op meerdere plekken rondgezworven. De meest in het oog springende locatie was de Eerste Merwedehaven nabij de Papendrechtse brug. Ik had er, als Sterrenburgse puber, opgegroeid met ‘het woord’ van Rob Out en Lex Harding, wel een fietstochtje naar de Staart voor over, maar toen ik die ouwe glans- en kansloze roestbak op die regenachtige dag eenmaal zag liggen werd ik vooral verdrietig van zoveel vergane glorie. Het Veronica-tijdperk was nu toch écht wel voorbij… vaarwel ‘seasons in the sun’ en ‘flowers in your hair’… welkom Sex Pistols, Stranglers, Cult en Jam.
Indertijd zag het gemeentebestuur de komst van de Nordeney en de plannen van Jacques Mooren helemaal niet zitten, maar waarom zouden we niet in de herkansing gaan? Ik zie het helemaal voor me (192, goed idee)… een permanente Dordtse bestemming (naast de Ark?) voor deze potentiële toeristentrekker en bedevaartsplek voor sentimentele ouwe zakken, zoals ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s