Kreukniet hééft gelijk, maar moet trots nu even opzij zetten


burgemeester_0

Zwijndrecht zoekt een nieuwe burgemeester en de vertrouwenscommissie, die met die zoektocht belast is, legt de lat hoog. Logisch, want Zwijndrecht is een pittige ‘post’. De opvolger van Antoin Scholten krijgt te maken met een gemeente die zo’n beetje óp de A16 (een van de drukste verkeersaders van Europa) en áán de Oude Maas (drukste vaarroute ter wereld) ligt. Ook lopen er nog drie linke spoorlijnen doorheen (de reguliere Rotterdam-België, de Hogesnelheidslijn en de Betuwelijn) en dan is hij (of zij) ook nog eens ‘gastheer’ van een van de grootste rangeerterreinen van Europa (Kijfhoek), waar het zomaar ineens héél verdacht kan gaan ruiken. De nieuwe burgervader moet ook die heerszuchtige overbuurman Dordrecht scherp in de gaten houden en vooral niet in een lachstuip schieten als hij op de koffie gaat bij die heikneuters van het aangrenzende Hendrik-Ido-Ambacht, waar ze vooral bang zijn dat ze op een dag hetzelfde lot als Heerjansdam ondergaan. Nu we het er toch over hebben: die eigenheimers uit het destijds door Zwijndrecht opgeslokte Heerjansdam, staan officieel dan wel als Zwijndrechters te boek, maar niet uit overtuiging. Ga er als burgemeester dus nooit te dicht bij een vijvertje staan, want voor je het weet lig je te spartelen. Het valt toch al niet mee om in de voetsporen te treden van Antoin Scholten, over wie vriend en vijand het eens zijn dat hij zo’n beetje de beste burgemeester in de geschiedenis van het tuindorp was.
Zwijndrecht zoekt een zwaargewicht en het is dus begrijpelijk dat Commissaris van de Koningin Jan Franssen een vinger in de pap wil houden. Dat doet hij door, op iets te hoge toon, de eis neer te leggen dat er in de vertrouwenscommissie op z’n minst één wethouder moet ‘meespelen’. Voorzitter Robert Kreukniet (‘What’s in a name?’) van die commissie vindt dat klinkklare onzin. Hij heeft gelijk, maar doet er toch beter aan om zijn trots nu even opzij te zetten en zijn hakken niet in het zand te zetten. Een ‘ego-battle’, nog voordat de sollicitatieprocedure écht begonnen is, zal het uiteindelijke doel, namelijk een topper voor Zwijndrecht binnen halen, alleen maar bemoeilijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s