Heeft Ambacht de regio voor een financiële ramp behoed?


ScholtenEen bestuurlijke loopbaan kan vreemd lopen. Zo ben je in het jaar 2004, als burgermeester van Zwijndrecht nog een warm pleitbezorger van een Floriade in de Drechtsteden en zo mag je, acht jaar later, als burgervader van Venlo aan je gemeenteraad vertellen dat diezelfde Floriade met een gat van 9 miljoen euro op de begroting te kampen heeft, als gevolg van tegenvallende inkomsten en te hoog uitgevallen exploitatiekosten. Wat zou zich op dat moment in het hoofd van Antoin Scholten hebben afgespeeld? Zou hij nog even hebben teruggedacht aan zijn toenmalige buurgemeente Hendrik-Ido-Ambacht? Het was immers de gemeenteraad aldaar die de plannen indertijd afschoot vanwege de financiële risico’s en de verstoring van de zondagsrust. Die beslissing betekende het einde van de ambitie van de gezamenlijke Drechtsteden om de Floriade 2012 binnen te halen. Het evenement zou immers plaats vinden op Ambachts grondgebied (Sophiapolder) en dus was het Ambachtse raadsbesluit cruciaal.
Het ‘nee’ van Hendrik-Ido-Ambacht betekende dat Venlo de enig overgebleven kandidaat was om de Floriade 2012 te organiseren, want twee andere gegadigden, Rotterdam en Arnhem, hadden zich al in een eerder stadium teruggetrokken. Achteraf zou je dus kunnen stellen dat de gemeenteraad van Ambacht de Drechtsteden behoed heeft voor een financieel debacle. Of zou het in deze regio wel goed gegaan zijn?
FloriadeAchteraf, zo zeggen ze vast ook in Ambacht, is een koe in zijn kont kijken, maar een Ambachtse ambtenaar weet het met terugwerkende kracht allemaal wel héél zeker: ook in de Drechtsteden zou de Floriade louter financiële rampspoed hebben opgeleverd. ‘Wat ben ik blij dat ik een bijdrage heb geleverd aan het overtuigen van het Drechtstedenbestuur en onze eigen gemeenteraad om de Floriade niet in de Drechtsteden te organiseren. Dit in tegenstelling tot vele externe adviseurs/profiteurs die daar alleen de voordelen van opsomden en niet de veel grotere nadelen. Nog blijer ben ik dat de raad destijds luisterde naar het eigen ambtelijk apparaat. Dat zouden ze vaker moeten doen.’ schrijft hij in het ambtenarentijdschrift Binnenlands Bestuur. Wel een beetje jammer dat hij dat anoniem doet. Nu kunnen we hem geen bloemetje sturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s