Die ‘grijze’ kerstpakketten worden niet op kantoor bezorgd


IntegriteitHoe integer zijn onze lokale bestuurders? De NOS en de belangenvereniging voor raadsleden deden hier onderzoek naar en daarbij kwam naar voren dat veel gemeenteraadsleden de situatie in hun gemeente matig tot slecht noemen.
Wat opviel was dat de respons van het onderzoek nogal laag was. Van de zesduizend raadsleden die een enquêteformuliertje voorgeschoteld kregen reageerden er slechts 437. Om precies te zijn 56 raadsleden (ongeveer één op de acht personen die wél reageerden) spraken hun twijfels uit over het declaratiegedrag van ambtenaren of vermoeden belangenverstrengeling in hun gemeente.
Natuurlijk vraag ik mij af hoe het in de Drechtsteden gesteld is met de integriteit van volksvertegenwoordigers en ambtenaren. Het NOS-onderzoek schept daarover geen duidelijkheid, maar ook in deze regio moest in het verleden wel eens een bestuurder om wat voor reden dan ook het veld ruimen. Zo was er de Zwijndrechtse oud-wethouder Gert Jan Vogelaar die in januari 2008 moest opstappen als directeur van het Bureau Drechtsteden omdat hij 18.000 eurootjes uit de kas ‘geleend’ had. En dan was er nog voormalig burgemeester Boevée van Sliedrecht die anderhalf jaar geleden zijn functie moest neerleggen als gevolg van belangenverstrengeling rondom het Baggerfestival. Nee, ik wil niet beweren dat die mensen per definitie corrupt en verdorven zijn, maar in de politiek ben je nu eenmaal al kwetsbaar als je op z’n minst de schijn tegen hebt. Ik zit bijna dertig jaar in dit vak en heb in die jaren, óók in stad en streek, lokale volksvertegenwoordigers maar al te vaak zien ingaan op uitnodiging van ondernemers voor snoepreisjes en dineetjes. En ja, ook hier vinden kerstpakketten van ‘belanghebbende’ bedrijven gretig aftrek, al worden die meestal niet op kantoor, maar aan huis bezorgd. Er is blijkbaar een grijs gebied en er bestaan dan ook gemeentelijke richtlijnen voor ambtenaren en bestuurders om dat gebied op correcte wijze te ‘bewandelen’. Toch ben ik bang dat die richtlijnen zo nu en dan iets te diep onderin een bureaula verdwijnen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s