Te veel geld naar de top, te weinig naar de ‘veldwerkers’


JPnormHet provinciebestuur heeft besloten dat salarissen in de jeugdzorg de Balkenende-norm (193.000 euro bruto) vanaf nu niet meer mogen overschrijden. Wanneer dit tóch gebeurt wordt die overschrijding in mindering gebracht op de verstrekte subsidie. Gaat de provincie eindelijk het licht zien? Ik mag het hopen. Nú doorzetten dus en op een vergelijkbare manier al die andere clubjes aanpakken die voortkomen uit de overheid, die leunen op overheidsgeld of die nauw aan de overheid gelieerd zijn. Dus ook woningbouwverenigingen, zorginstellingen, welzijnsorganisaties, wijkverbeteraars, adviesorganisaties en al die andere ex-nutsbedrijven. Daar zit veel te veel geld in de top en wordt structureel beknibbeld op de mensen die het echte werk doen. Méér geld naar de ‘veldwerkers’ dus en minder naar de managers. Ja maar, we moeten toch marktconform werken? Als we onze managers  niet genoeg betalen gaan ze elders aan de slag, hoor ik de criticasters al zeggen. Onzin. Het is de dooddoener van de eeuw. Laat ze lekker verkassen naar Shell of Unilever of naar de Kaaimaneilanden voor mijn part. Er staan er genoeg in de rij om het, óók voor minder geld, over te nemen en geloof me, ze kunnen het nooit slechter doen dan die grote graaiers die de afgelopen jaren, ondanks hun topsalarissen, al zoveel bedrijven en organisaties aan gort hebben geholpen.
Ik verlang ernstig terug naar die houtje-touwtje-tijd, toen de buschauffeur, de elektricien, de vuilnisman, de wijkwerker en de ziekenzorger nog gewoon werkten voor de gemeente waarin ze zelf woonden. Het was misschien allemaal wat kneuterig, maar het functioneerde wel. Ze waren gemotiveerder en hadden meer zekerheid over hun toekomst dan bij Rivas, Trivire, Arriva, Evides, Trivium of Eneco. Met fraai gestileerde namen gingen die ex-nutsbedrijven indertijd de grote concurrentiestrijd aan in die arena die ‘vrije marktwerking heet’. Het zou allemaal efficiënter worden en, vanwege die concurrentiestrijd, ook een stuk goedkoper. Missie mislukt, zou ik willen zeggen, want niet de klant, niet de consument, maar louter en alleen de managers zijn er uiteindelijk beter van geworden. Ik vond Nuts altijd lekker? Bestaan die repen nog?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s