Hoe groot is de liefde van Dordtenaren voor de lokale FC?


VOETBAL-STADION-HFC HAARLEMMoet de gemeente FC Dordrecht financieel de helpende hand toesteken? En mag het wel? Staatssteun aan clubs is sinds 2002 volgens Europese mededingingsregels verboden, hetgeen in het verleden geleid heeft tot allerlei verkapte ‘omweggetjes’ en constructies om toch wat gemeenschapsgeld in noodlijdende clubs te steken. Deze vragen komen woensdagavond, vanaf zeven uur, aan de orde tijdens het zevende Grote Stadsdebat in het Dordrechts Museum.
Vergelijkbare discussies spelen en speelden zich in meerdere gemeenten af: in Apeldoorn is de situatie van AGOVV vergelijkbaar met die van een bultrug op een zandbank en dreigt de hoofdtribune van die club nu zelfs letterlijk in te storten. De clubleiding ziet alleen nog toekomst als de gemeente akkoord gaat met de bouw van een multifunctioneel sportcomplex op de plek waar nu het stadionnetje staat, maar voor dat plan krijgt de club de gemeenteraadshanden vooralsnog niet op elkaar. In Roosendaal klopte een noodlijdend RBC vorig jaar bij de gemeente aan voor een lening van één miljoen, maar de gemeenteraad stemde tegen en de club ging failliet, net zoals HFC Haarlem twee jaar daarvoor.
Ik hoop dat de discussieavond harmonieus zal verlopen, want als het om voetbal gaat lopen de emoties vaak hoog op. Maar wat die sentimenten ook mogen zijn, de kernvraag is en blijft toch de volgende: is de Betaald Voetbal Organisatie FC Dordrecht een in de amusementsindustrie opererend bedrijf dat zijn eigen broek moet ophouden of is het toch méér dan dat? En zo ja, wat is die meerwaarde dan? Goed, landelijke bekendheid voor je stad misschien… je wordt immers nog wel eens ‘genoemd’ op radio en televisie… maar heeft dat ook een ‘economische’ uitstraling? Of heeft ‘onze’ profclub vooral een sociale functie en brengt het Dordtenaren dichter bij elkaar? Nog twee slotvragen dan: hoe graag wil deze stad… nee, hoe graag willen Dordtenaren FC Dordrecht voor het betaald voetbal behouden en hoeveel geld heeft de gemiddelde inwoner daar eventueel voor over? Gemeentegeld is immers gemeenschapsgeld. Tijd voor een stadsbreed referendum zou ik zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s