Over glühwein, de kerstmarkt en een scootmobiel…


miepmiepDe late vrijdagavond, rondom de Grote Kerk vind ik altijd de leukste tijd en de leukste plek van de Dordtse Kerstmarkt. Mijn voormalige buurman Arie (hij woont nu in een seniorenflat) is al bijna negentig en verplaatst zich de laatste jaren alleen nog maar per scootmobiel. Dat is op zich al een koddig gezicht en nu ik hem in zijn elektrische vervoersmiddel zie zitten, getooid met kerstmuts en lurkend aan de glühwein, schiet ik hardop in de lach. ,,Zit je nou een ouwe man voor de gek te houden?’’, zegt hij met slecht geacteerde boosheid. ,,Nee joh, ik lach je toe”, antwoord ik hem. Voor ik het weet heb ik ook zo’n opgewarmd wijntje te pakken en Arie roept, nauwelijks verstaanbaar boven de luid galmende kerstmuziek in een Dixielandsausje uit dat hij het reuze naar zijn zin heeft. Nou heeft hij dat altijd wel, want ik herinner me vergelijkbare situaties bij vorige Kerstmarkten, bij Big Rivers en bij Dordt in Stoom. Al scootmobielend door de binnenstad slaat Arie geen evenement over, want hij houdt van feestjes, van muziek en vooral van innemen. Omdat Arie qua glühwein overduidelijk al behoorlijk aan zijn taks zit, maak ik me zorgen over zijn eventuele behouden thuiskomst. Na de Kerstmarkt van vorig jaar, toen het op de vrijdagavond zo sneeuwde is hij namelijk, ver na middernacht, bij het oversteken van de Spuiboulevard, uit zijn scootmobiel gevallen en heeft hij in de ijzige kou nog een kwartier op de grond liggen wachten voordat een oplettende voorbijganger hem weer in zijn karretje hees.
Ik stel voor hem naar het Stadswiel te begeleiden, maar Arie heeft een ander plan. ,,Kom maar mee”’, zegt hij. Ik volg hem naar het Blauwpoortsplein waar een taxi met ronkende motor staat te wachten. Arie stapt uit zijn mobiel en in de zwarte Mercedes. Nog even draait hij zijn raampje open en brult: ,,Breng jij dat ding thuis?’’
Nog nooit eerder heb ik in een scootmobiel gereden en de rit verloopt dan ook moeizaam. Het ergste vond ik nog dat niemand verbaasd opkijkt, zelfs niet als ik op het Grotekersksplein nog en laatste glühweintje bestel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s