Het middel stadswacht is erger geworden dan de kwaal


Veel liever was ik het nieuwe jaar met een blijmoedige column begonnen, maar mijn huisarts heeft me geadviseerd nooit dingen op te kroppen en dus ik gooi ik mijn stelling van de dag er maar gelijk uit: na 25 jaar stadswachten in Dordrecht concludeer ik dat het project nooit echt een successtory geworden is. De ergernis die stadswachten veroorzaken weegt niet op tegen de voordelen die ze zouden moeten opleveren. Stadswachten, of toezichthouders, zoals ze tegenwoordig heten, verschaffen de inwoners van deze stad geen gevoel van veiligheid en gemeenschapszin, maar creëren juist een algeheel gevoel van ongenoegen. De preventieve werking die zou moeten uitgaan van hun aanwezigheid is ondergeschikt geworden aan het nieuwe, veel makkelijkere doel, namelijk bonnen schrijven, het liefst zoveel mogelijk. En dat deden ze dan ook, vooral in de maand december, want blijkbaar moesten er quota worden gehaald. Nee, geen waarschuwingen vooraf, geen stichtelijke gesprekjes, geen empathie, maar bekeuren, bekeuren en nog eens bekeuren. Ja, op het griezelige af zelf en ook nog eens heel geniepig, bijvoorbeeld door te doen alsof ze staan te pinnen bij de bank aan de Stationsweg en dan plotseling ‘in actie’ te komen als er een voetganger door rood loopt, of door zich verdekt op te stellen bij de ingang van de Kloostertuin om te wachten tot daar iemand naar binnen loopt met een hond, want die mogen daar niet komen. Dus niet even vooraf waarschuwen, naar gewoon afwachten (eigenlijk hopen dus) dat hier iemand de fout in gaat. De moeilijke klussen, (aanpakken overlastgevers, handhaven alcoholverbod in de binnenstad) laten ze zichtbaar links liggen.
swiebertje58Nu begrijp ik best dat in stadswachten geen potentiële atoomgeleerden schuil gaan. Wie stadswacht wordt heeft meestal geen succesverleden en is, met wat hulp van de sociale dienst of welk ‘stuurtraject’ dan ook het zwaar gesubsidieerde ‘stadswachtenpad’ op gedreven. De lat ligt blijkbaar laag… tè laag, naar mijn gevoel, want met hun communicatieve vaardigheden is het vaak droevig gesteld. Sinds stadswachten de bevoegdheid hebben om bekeuringen uit te schrijven is iets wezenlijks veranderd: stadswachten in Dordt zijn geen ‘meedenkers’… nee, ze zijn ‘tegenstanders’ geworden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s