‘Bedankt voor de centen maar we blijven lekker zitten’


Stop asbestU heeft zojuist een huis gekocht. Na moeizame onderhandelingen bent u het eens geworden over de prijs en na even zo moeizame gesprekken met uw bank, bent u eindelijk zo ver dat het geld is overgemaakt op de rekening van de verkopende partij. U heeft een heldere afspraak gemaakt over de datum dat u uw nieuwe woning mag betrekken en op een goeie dag, na weken van muren sauzen, schoonmaken, gordijnen ophangen en laminaat leggen is het dan zover: vanavond slaapt u voor het eerst in uw nieuwe huis. Nog napuffend van de verhuizing zit u in uw nieuwe onderkomen van een bakkie koffie te genieten en dan… triiing! Hé, wie zou dat nou zijn? Kijk nou toch, wat aardig, het zijn de ouwe bewoners, alle vier; vader, moeder, zoon en dochter: ‘Hallo luitjes, daar zijn we weer. Schuif eens op. Is er nog koffie?’
Nee, het blijkt geen beleefdheidsbezoek te zijn, want als u, om half twee ’s nachts, demonstratief gapend aangeeft dat het nu toch wel de hoogste tijd is voor de gehaakte beddensprei, wijst de voormalige bewoner u op het feit dat u zijn huis wel gekocht heeft, maar dat daarbij nooit daadwerkelijk was afgesproken dat hij er ook daadwerkelijk uit zou gaan. ‘Nee, we blijven hier lekker wonen, bedankt voor de centen nog. Waar kan ik mijn sokken kwijt? Is er nog ruimte in de klerenkast?’
Goed… maak nu de puzzel af en kleur de plaatjes: die ouwe bewoner heet Delta en is eigenaar van stortplaats Derde Merwedehaven, die nieuwe bewoner heet gemeente Dordrecht en heeft net acht miljoen euro aan meneer Delta overgemaakt om hem zo snel mogelijk te laten opsodemieteren met z’n giftige hebben en houwen. Maar meneer Delta gáát niet, want meneer Delta ziet het allemaal héél anders. ‘Nee, dat we niet meer storten betekent niet dat we hier geen baggerzooi meer mogen opslaan. Bedankt voor de centen nog, maar we blijven lekker zitten.’
Staan er nog wat ouwe kanonnen in het stadsdepot? Ik zeg: gauw uit het vet halen die dingen. En nu héél snel van m’n eiland af, stelletje laaielichters.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s