Een domme, nalatige, eigengereide of vileine ambtenaar?


RinetteHoe kan het dat de Dordtse wethouder Rinette Reynvaan niet wist dat loodzware lampen en geluidsboxen aan het plafond van het wedstrijdbad van de Sportboulevard bevestigd waren met schroefjes die er elk moment de brui aan konden geven? Vorige week donderde daar een loodzware lamp naar beneden, waarbij het nog een geluk was dat dit ’s nachts gebeurde, want het had zomaar gekund dat iemand, die op dat moment aan de rand van het zwembad gestaan had, dat niet overleefd had. De bevestigingsmaterialen waren juist grondig onderzocht, naar aanleiding van een vergelijkbaar ongeluk in een Tilburgs zwembad in 2011, waarbij een baby, als gevolg van een vallende speakerbox, het leven liet. Uit het Dordtse onderzoek bleek dat de schroefjes weliswaar van roestvrij staal waren, maar niet geschikt om in een zwembad te gebruiken. Alle betrokkenen (behalve de wethouder, die ik op haar woord geloof) wisten dat die dingen binnen een jaar vervangen moesten worden. Dat jaar was op een haar na verstreken, dus de smoes dat men er binnen afzienbare tijd aan zou gaan beginnen gaat hier niet op. Wie is hier in gebreke gebleven? Een nalatige ambtenaar (‘Mañana, mañana’), een domme ambtenaar (‘Schroefjes? Welke schroefjes?’), een eigengereide ambtenaar (‘Die dingen houden het best nog wel even hoor…’) of misschien een vileine ambtenaar, die de ‘dienstdoende’ wethouder, gezien zijn of haar persoonlijke politieke voorkeur simpelweg niet welgevallig is?
Of was het misschien juridisch getouwtrek dat tot ernstige vertragingen leidde? Het probleem van loslatende tegeltjes in het viaduct aan de Laan der VN is ook nog altijd niet opgelost omdat juristen met elkaar blijven steggelen over wie uiteindelijk de rekening moet oppakken. In het geval van het zwembad mág je daar gewoon niet op wachten en móet je, ongeacht kosten en schuldvraag, direct ingrijpen. En ja, ik weet dat wethouders uiteindelijk altijd verantwoordelijk zijn, dus óók voor het doen en vooral juist het ‘laten’ van hun ambtenaren. Toch zou het een tragedie zijn als juist wethouder Reynvaan, die bekend staat vanwege haar bevlogenheid en warmbloedigheid zou moeten ‘sneuvelen’ vanwege deze onverkwikkelijke affaire.

Advertentie

2 reacties

  1. De meest schuldige is degene die de installatie aanbracht. Die had onvoldoende kennis van zaken ofwel heeft verkeerd bezuinigd, iets dat vaker voorkomt bij aannemers en constructiebedrijven. Alles moet immers sneller, nog sneller en vooral ook goedkper.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s